Călăuza ultimului rămas bun: Cum e să activezi în domeniul serviciilor funerare (INTERVIU)

Irina Severin, la postul de muncă

Sursa: Olga Raileanu

Călăuza ultimului rămas bun: Cum e să activezi în domeniul serviciilor funerare (INTERVIU)

Irina Severin este consultantă în cadrul companiei de servicii funerare „Severin Granit”, pe care a înființat-o soțul ei. Zilnic, Irina oferă îndrumare și servicii pentru a ajuta oamenii să îi conducă pe cei dragi în ultimul lor drum. Vorbim într-un interviu cu Irina despre domeniul serviciilor funerare.

Redactia Agora

Cum ați ajuns să activați în domeniul serviciilor funerare?

Inițial, soțul meu instala monumente, iar ulterior, am hotărât să vindem coroane. Am deschis un magazin micuț și am început să avem solicitări de sicrie. Am hotărât să vindem și sicrie, apoi au venit întrebări despre transport și pas cu pas, am crescut pe baza solicitărilor clienților.

Niciodată nu am visat să ajung în sfera asta, dar o fac cu dedicație. Îmi place să ajut oamenii în momentele grele. Pentru mine nu este o temă tabu. Mă întreabă mulți, în fiecare zi „cum poți lucra aici?”, dar este un lucru pe care îl fac cu plăcere.

Cum vorbiți cu clienții afectați de pierderea lor?

Sunt cazuri în care oamenii sunt calmi, sunt conștienți că așa este viața, nu ai încotro, ne naștem și murim. Dar sunt persoane care vin cu o durere foarte mare și atunci durerea trece și prin mine.

Mă stărui să vorbesc cât mai frumos, să îmi păstrez calmul. Dacă vine o persoană cu emoții pozitive, vorbim cu ei pozitiv. Chiar dacă vin cu negativ, vorbesc cu răbdare. Înțeleg că oamenii trec prin durere. Respectiv, discutăm cu ei, le împărtășim emoțiile, oferim ajutor la întocmirea actelor, îndrumare, ca să le fie mai ușor. Dacă au nevoie, oferim ajutor cu biserica, pomeni, tot ce ține de înmormântare, de la început până la capăt.

Cum vă reveniți de la o muncă atât de grea emoțional?

La mine tot vine de la sine, singură mă calmez. Sunt cazuri în care mă consum emoțional foarte tare, însă, momentan nu am nevoie de psiholog. Vin acasă, în familie și mă reîncarc. Când primesc mesaje de mulțumire de la clienți, mă stimulează, îmi dă puterea să lucrez mai departe. Lucrul e în fiecare zi, dar avem timp și pentru noi. 

Ce ar trebui să știe un om ca să vă facă munca mai ușoară?

Unii oameni cred că noi facem și actele, dar noi nu le putem face. Actele se fac de rudele de prima linie sau cu procură. Ar fi bine ca oamenii să știe pașii necesari ca să facă o înmormântare, dar foarte puțini oameni știu. Pentru asta suntem noi, ajutăm, îndrumăm, spunem.

Ce viziune aveți față de religia clienților?

Nu judec pe nimeni, nu am obiecții. Dacă cineva e de altă religie nu joacă niciun rol. Îi respectăm pe toți, avem servicii și utilaj pentru orice religie.

E nevoie de studii specifice pentru a activa în acest domeniu?

Nu, aici trebuie să ai tărie de caracter, curaj și puterea ca să poți trece prin toate aceste momente. Am avut cazuri în care am avut de îngropat copii. Ai nevoie de puterea mentală.

Nu poți să plângi și tu alături de client, noi trebuie să fim mai tari, cu mintea calmă, să îi putem îndruma. Sunt clienți căror de 10 ori le spui același lucru, și ei tot nu înțeleg, și sună, întreabă, din nou. Nu este de loc ușor să oferi așa servicii.

Cât de mare e concurența în acest domeniu?

Eu nu văd alte companii drept concurență, noi vrem să lucrăm, să supraviețuim în țara noastră. Avem rude care ne cheamă peste hotare, dar noi vrem să rămânem aici, să ne întreținem copiii. Cât părinții mei sunt în viață, nu vreau să plec. Nu vrem să fim mai mari decât altcineva, pur și simplu vrem să ne întreținem.

Într-un caz, am fost chemați două companii la un deces și a apărut un conflict. La urma urmei, clientul decide, ce companie alege și cu cine merge mai departe.

Aveți un sfat pentru oamenii care trec prin pierderea unui om drag?

Le spun și copiilor mei, nu poți trăi doar în puf de lebădă, trebuie să simțim toate momentele, pentru a înțelege cum e viața, și prin rău, și prin bine. Dacă vei trăi doar în bine, te vei trezi la un moment dat că nu știi cine ești și ce e cu tine. Nu poți face nimic, așa e viața, ne naștem și murim, cu toții trecem prin asta.

Autoare: Olga Raileanu, studentă la Școala de Jurnalism din Moldova

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.