Jurnalista italiană Cecilia Sala, reținută în Iran și închisă în închisoarea Evin

Cecilia Sala

bloomberg.com/Elena Di Vincenzo/SIPA/AP Images

Jurnalista italiană Cecilia Sala, reținută în Iran și închisă în închisoarea Evin

Autoritățile din Iran au reținut-o pe jurnalista italiană Cecilia Sala, care se afla în țară pentru a documenta situația locală. Ministerul de Externe al Italiei a confirmat incidentul și urmărește cazul cu „atenție maximă”, transmite Bloomberg.

Diana Guja

Jurnalista italiană Cecilia Sala, cunoscută pentru relatările sale despre Iran, a fost reținută de poliția din Teheran pe 19 decembrie, potrivit Ministerului de Externe al Italiei. Sala este în prezent încarcerată în temuta închisoare Evin, cunoscută pentru condițiile dure și detenția disidenților politici. Publicația „Il Foglio”, pentru care Sala scrie, a declarat că jurnalista era în Iran cu viză valabilă, dorind să documenteze realitatea dintr-o țară pe care „o cunoaște și o iubește”.

Ministerul italian a precizat că ambasadorul Italiei în Teheran a reușit să o viziteze pe jurnalistă și că aceasta a avut permisiunea să efectueze două apeluri telefonice către familie. Autoritățile iraniene nu au oferit, deocamdată, nicio declarație oficială privind arestarea ei.

Cecilia Sala a ajuns la Teheran în jurul datei de 13 decembrie, potrivit postărilor recente de pe conturile sale de Instagram și X (fostul Twitter). Aceasta nu este prima dată când Iranul reține un jurnalist străin sau un cetățean italian. În octombrie 2022, Alessia Piperno, o altă jurnalistă italiană, a fost arestată și închisă în aceeași închisoare Evin, fiind eliberată după 40 de zile. Detenția ei a avut loc pe fondul protestelor naționale declanșate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără aflată în custodia poliției morale iraniene.

CONTEXT. Iranul este cunoscut pentru represiunea severă asupra libertății presei și pentru arestarea arbitrară a jurnaliștilor și disidenților. Închisoarea Evin, unde Sala este deținută, are o reputație înfricoșătoare, fiind folosită pentru a intimida vocile critice. Cazul său adaugă tensiune în relațiile internaționale ale Iranului, în timp ce comunitatea globală continuă să condamne politicile de suprimare a drepturilor fundamentale din această țară.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.