Tiraspolul ar refuza ajutorul umanitar. Maia Sandu: Suntem gata să livrăm alimente, generatoare  și să preluăm pacienți (VIDEO)

Tiraspolul ar refuza ajutorul umanitar. Maia Sandu: Suntem gata să livrăm alimente, generatoare și să preluăm pacienți (VIDEO)

Așa-zisa administrație de la Tiraspol ar refuza ajutorul umanitar pregătit de Guvernul țării și partenerii externi. Despre aceasta comunică șefa țării, Maia Sandu. Președinta spune că Chișinăul e gata să sprijine regiunea, după ce compania rusească Gazprom încetează să-și îndeplinească obligațiile contractuale de furnizare a gazelor naturale.

Irina Soltan

Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au pregătit un set de măsuri pentru acordarea ajutorului umanitar necesar regiunii transnistrene în contextul crizei energetice prevăzute la început de an. E vorba de livrări de alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie.

Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile. 

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Subiectul a fost discutat la o întâlnire comună a președintei cu premierul Dorin Recean, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și șeful Parlamentului, Igor Grosu.

Pentru malul drept avem asigurată furnizarea de gaze naturale. Achizițiile s-au făcut pentru tot sezonul de încălzire. Guvernul întreprinde măsuri pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. 

Gazprom a anunțat de curând că nu-și va onora obligațiile contractuale și nu va furniza gaze pe malul stâng al Nistrului. Asta după ce acum doi ani Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale față de consumatorii de gaze pe malul drept al Nistrului. Motivul invocat este o pretinsă datorie veche de 10-15 ani care nu este reală și am văzut și auditul internațional care a demonstrat că nu există această datorie. 

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Șefa țării a venit cu un apel la solidaritate: „Trebuie să rămânem uniți, să fim solidari, să avem încredere în noi și în R. Moldova și să folosim cât mai rațional resursele energetice”.

CONTEXT. La finalul anului 2024, expiră contractul de tranzit al gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina, care asigura cu gaze regiunea transnistreană. Regiunea din dreapta Nistrului cumpără electricitate de la Centrala Cuciurgan, care funcționează în baza gazelor naturale.

Compania rusă Gazprom a notificat Moldovagaz că, începând cu 1 ianuarie 2025, va suspenda livrarea de gaze către Republica Moldova.

„Partea moldovenească refuză să soluționeze datoria pentru livrările de gaze” și SA „Moldovagaz” nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform contractului în vigoare, ceea ce constituie o încălcare semnificativă a condițiilor acestuia, a invocat partea rusă.

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a reacționat premierului Dorin Recean.

Citește și: Krasnoselski a decretat stare de urgență economică, pe teritoriul regiunii transnistrene (DOC)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.