Gaze din Bulgaria, pe rută alternativă: „Este posibilă asigurarea regiunii transnistrene”

poză simbol

Gaze din Bulgaria, pe rută alternativă: „Este posibilă asigurarea regiunii transnistrene”

Energocom și Moldovagaz au făcut un import de gaze din Bulgaria, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. În acest fel, „este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene”, precizează Energocom.

Olga Scripnic

Energocom și Moldovagaz au importat, în calitate de test, peste 22 mii metri cubi de gaze din Bulgaria, la 31 decembrie 2024.

Acestea au fost transportate prin coridorul transbalcanic, fiind livrate în R. Moldova la punctul de interconectare din Căușeni.

Din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene.

Autor: Energocom

Coridorul transbalcanic începe din Turcia, traversează Bulgaria, România, Ucraina și ajunge în R. Moldova, inclusiv la centrala electrică din regiunea transnistreană.

Drept urmare, Moldovagaz și Energocom anunță că pot oferi suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz pentru organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Însă, aceasta va fi realizată la condițiile de piață.

CONTEXT. Coridorul transbalcanic a funcționat istoric în direcția nord-sud, transportând gaze naturale din Rusia în statele balcanice și Turcia. Până în 2019, anual, 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze tranzitau R. Moldova prin acest coridor, scria anterior Mold-Street.

În 2019, Gazprom din Rusia a decis să devieze livrările prin noul coridor TurkStream, lăsând R. Moldova aproape fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani, respectiv coridorul transbalcanic a rămas inactiv. 

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, nicio cantitate de gaz din Rusia nu a tranzitat R.Moldova pe traseul vechi, care aducea venituri anuale de 50-60 milioane de dolari companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz.

În 2022, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. Dacă, în trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, la acel moment a fost realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu erau rusești.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.