În urma vizitei efectuate la Varnița, șefa statului a menționat că „a ascultat situația din fiecare localitate și a notat care sunt necesitățile imediate”. Printre acestea se numără lemne, peleți, generatoare.
Am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat. Să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice centrale pe biomasă. MIDR urmează să pregătească proiectele pentru mai multe instituții publice.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
Șefa statului a menționat că discuțiile cu partenerii externi, pentru a fi oferite ajutoare, continuă. Una dintre soluții ar fi cumpărarea de stânga Nistrului a cărbunelui din Ucraina, astfel încât să fie produsă electricitate.
O altă soluție, menționată de vicepremierul pentru Reintegrare este conectarea la rețelele electrice ale R. Moldova a unor localități precum Varnița sau Copanca, însă folosind, temporar, infrastructura care este în administrația celor de la Tiraspol.
Deocamdată, aceste discuții sunt evitate (de așa-zisele autorități de la Tiraspol n. red). Noi ne gândim cum putem oferi chiar și pâine, în anumite localități (care nu se află sub controlul constituțional n. red.), pentru că înțelegem că sunt probleme legate de funcționarea întreprinderilor de panificație, alimente. Toate astea le putem oferi cetățenilor din stânga Nistrului.
Autor: Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare
Școlile din regiunea transnistreană, subordonate autorităților constituționale, au revenit la ore astăzi, 9 ianuarie. Acestea, însă, se desfășoară în regim online.
Vezi și: „Este foarte greu. Aici e imposibil de rezistat”: O femeie, adresare către șefa statului, după vizita la Varnița
CONTEXT. Întreprinderea rusă Gazprom și-a sistat livrările de gaze către raioanele de est ale Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. De atunci, regiunea transnistreană a rămas fără gaz.
Se întâmplă chiar dacă contractul privind furnizarea gazelor naturale pentru R. Moldova a fost încheiat în decembrie 2006 între SA Moldovagaz și SAP Gazprom, renegociat în octombrie 2021 și valabil până la 30 septembrie 2026. Astfel, compania rusă are obligația de a asigura livrarea gazelor până la hotarul cu Republica Moldova.
La data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică Premier Energy să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa.
Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul Moldovagaz.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.