Pericol de poluare în Marea Baltică. Germania acuză Rusia

Pericol de poluare în Marea Baltică. Germania acuză Rusia

Germania încearcă să securizeze un petrolier aflat în dificultate şi să evite o deversare de petrol în Marea Baltică. Se pare că nava face parte din „flota fantomă rusă”, prin care Moscova îşi exportă petrolul, în ciuda sancţiunilor, scrie Europa Liberă.

Marcela Vovc

Petrolierul Eventin, care transportă 99.000 de tone de petrol, se află într-o situaţie de „primejdie”, după ce motoarele i-au cedat în urma unei pene de curent produse joi seară, potrivit centrului german de comandă pentru situaţii de urgenţă maritimă.

Nava sub pavilion panamez, care are o lungime de 274 metri, a plutit o perioadă în derivă „cu viteză redusă, incapabilă să manevreze, în apele de coastă ale Mării Baltice, la nord de Rügen”, la est de coasta germană, a precizat comandamentul.

Trei remorchere trimise la faţa locului au reuşit să stabilească o legătură cu nava și încearcă să o îndepărteze de coastă împingând-o spre nord-est, a precizat autoritatea navală germană într-un comunicat publicat vineri seara.

Comandamentul a mai spus că a luat „măsura de siguranţă” deoarece vântul, de 5 până la 6 pe scara Beaufort, s-a deplasat spre nord şi risca să împingă nava spre coastă, pe fondul unor valuri „de aproximativ 2,5 m înălţime”.

În derivă, Eventin se apropiase la mai puţin de 14 km de insula turistică Rügen.

Zona ţintă, la nord-est de Capul Arkona, este „mai sigură”, deoarece există „mai mult spaţiu maritim” care o separă de coastă.

Navele vor avea nevoie de aproximativ opt ore pentru a parcurge cei aproximativ 25 km până la zona ţintă, pe care o vor putea atinge până la mijlocul dimineţii, au declarat autorităţile.

Pentru a ajuta la operaţiunea de remorcare, un elicopter al poliţiei germane a transportat patru experţi pe Eventin, care au pus la dispoziţia celor 24 de membri ai echipajului radiouri şi lanterne, „deoarece nava rămâne fără electricitate”.

Cei patru experţi au petrecut aproximativ trei ore pe navă înainte de a fi aduşi înapoi la ţărm.

Într-o declaraţie, ministrul de externe german Annalena Baerbock a acuzat Rusia că „pune în pericol” securitatea europeană „nu numai prin războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, ci şi prin petrolierele sale dărăpănate”.

„Prin utilizarea infamă a unei flote de petroliere vechi, Putin nu numai că eludează sancţiunile, dar se acomodează şi cu faptul că turismul la Marea Baltică se va opri” în cazul unei catastrofe ecologice, a adăugat oficiala.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.