În cazul vânzării-cumpărării terenurilor agricole mici, cu plantații multianuale și o suprafață de până la 0,25 hectar nu va mai fi necesară autentificarea notarială, ci doar un act confirmativ, emis de autoritatea publică locală.
De asemenea, în cazul exproprierii unui teren, cuantumul despăgubirii va fi echivalent cu valoarea de piață a terenului, determinată conform raportului de evaluare care va fi efectuat.
Pentru arendarea terenurilor proprietate a statului vor fi introduse licitații publice.
Totodată, conform modificărilor propuse, consiliile locale vor decide clasarea terenurilor irigate sau desecate în categoria celor neirigate.
În plus, clasarea terenurilor irigate și desecate în neirigate va fi efectuată în cazul pierderii surselor de apă destinate irigării, uzării rețelei de drenaj sau de irigare, ceea ce impune înlocuirea sau reconstrucția acesteia, a degradării calității apei până la indici inadmisibili pentru irigarea culturilor agricole. Printre condiții se mai numără și retragerea terenurilor agricole pentru alte necesități ale statului şi ale societății decât cele agricole şi silvice, schimbarea destinației sau a modului de folosință a terenurilor agricole pentru care nu este necesară irigarea.
În același timp, va fi permisă efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunilor și fânețelor din sumele achitate anual de arendași, sub monitorizarea autorităților locale.
Proiectul de lege este necesar pentru a asigura coerența și aplicabilitatea actelor normative, ținând cont de noile reglementări din domeniul funciar.
Autor: Extras din nota explicativă a proiectului de lege
Noul Cod funciar va intra în vigoare la data de 7 martie 2025.
Guvernul, în termen de patru luni de la data publicării prezentei legi, va modifica actele sale normative în conformitate cu aceasta.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.