Noua inițiativă, Maison du MédiaLab, le oferă jurnaliștilor selectați șase luni de cazare în proximitatea instituțiilor europene, facilitându-le integrarea în peisajul mediatic din Bruxelles și sprijinind tranziția lor către rolul de corespondenți permanenți. Jurnaliștii au fost aleși în cadrul unui proces de selecție care a implicat 37 de instituții media.
Apropierea Europei de Est de UE și NATO poate funcționa numai dacă opinia publică înțelege procesele, atât în Est, cât și în Vest. Jurnaliștii calificați sunt dornici să fie corespondenți la Bruxelles. Împreună cu asociațiile jurnaliștilor, am reușit să convingem mass-media de top.
Autor: Christophe Leclercq, fondator Maison du MédiaLab
Creșterea prezenței jurnaliștilor profesioniști din Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia la Bruxelles va contribui la o interacțiune mai bună – un dialog și o înțelegere mai profundă – între opinia publică din Europa de Est și cea din Europa de Vest. Acesta este un pas important într-o perioadă marcată de dezinformare și polarizare.
Autor: Ricardo Gutierrez, Secretarul General al EFJ
La evenimentul de lansare a Maison du MédiaLab a participat Marta Kos, noua comisară europeană pentru Extindere, Sabine Verheyen, vicepreședintă a Parlamentului European, Daniela Morari, șefa Misiunii R. Moldova pe lângă UE, jurnaliști, precum și numeroși reprezentanți ai diferitor organizații europene.
Astăzi, dragi jurnaliști, trăiți într-o lume foarte diferită. O lume a știrilor continue, 24 de ore din 24, a unei abundențe de informații și a algoritmilor rețelelor sociale care prioritizează scandalurile în detrimentul reflecțiilor profunde. Cei care doresc să vadă Uniunea Europeană eșuând folosesc această situație și investesc foarte mulți bani în campanii de dezinformare pentru a slăbi legătura dintre Uniunea Europeană și națiunile voastre. Combaterea acestei dezinformări împreună, așa cum ați menționat mai devreme, este una dintre cele mai presante probleme ale noastre. Ca fost jurnalist, știu cât de greu este să contracarezi falsurile cu faptele. Minciunile sunt adesea simple, mai încărcate emoțional și mai ușor de răspândit. Și minciunile sunt ieftine, pe când descoperirea și raportarea adevărului sunt adesea costisitoare.
Autor: Marta Kos, comisară europeană pentru Extindere
Astăzi, în timp ce celebrăm inaugurarea Maison de MédiaLab, ne amintim de rolul fundamental pe care mass-media îl joacă în consolidarea democrațiilor reziliente, mai ales în contextul extinderii UE. Iar această inițiativă, concepută pentru a reduce decalajul dintre Est și Vest, vine într-un moment critic, oferind soluții la provocările duble ale dezinformării și subreprezentării vocilor din Europa de Est la Bruxelles. Fiind, de asemenea, responsabilă ca Vicepreședinte pentru comunicare și relații publice în Parlamentul European, în cadrul grupului de lucru, văd cât de importantă este o comunicare adecvată. Ceea ce avem nevoie este de cooperarea cu voi, cu jurnaliștii, cu mass-media, pentru a aduce Europa mai aproape de oameni și pentru a promova înțelegerea valorilor noastre europene comune.
Autor: Sabine Verheyen, vicepreședintă a Parlamentului European
Cei șase jurnaliști din Republica Moldova, Ucraina și Georgia vor participa la numeroase întâlniri cu foști și actuali oficiali ai UE, vor efectua vizite de studiu la diverse instituții europene și vor beneficia de sesiuni de mentorat.
La Bruxelles, jurnalista AGORA urmează să scrie subiecte despre politicile UE, relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană în contextul integrării, precum și povești despre moldovenii stabiliți în spațiul european. În plus, va crea conținut de tip storytelling, inclusiv în format video.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.