Procedura de evaluare a judecătorilor și procurorilor, constituțională. Decizia CC

Procedura de evaluare a judecătorilor și procurorilor, constituțională. Decizia CC

Mai multe prevederi privind modul în care se desfășoară evaluarea judecătorilor și procurorilor au fost declarate constituționale. Înalta Curte s-a expus, după ce a fost sesizată de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și pe calea unei excepții de neconstituționalitate.

Redactia Agora

Fără garanții sociale și pensii speciale

Curtea a notat că judecătorii și procurorii, care și-au dat demisia după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării, nu mai pot beneficia de garanțiile sociale acordate în cazul unei demisii obișnuite. Aceștia sunt privați de indemnizația unică de concediere, de dreptul la pensia specială și de dreptul de a se angaja în funcțiile de demnitate publică.

Cât despre lipsirea de pensia specială a judecătorilor și procurorilor care nu au trecut evaluarea, CC a menționat că aceștia au dreptul să beneficieze de pensia pentru limită de vârstă.

Curtea a reținut că prevederile legale în discuție nu presupun, în sine, o încălcare a independenței judecătorilor sau a principiului separației puterilor. Această regulă, stabilită de Parlament, urmărește mai curând să asigure buna desfășurare a procedurii de evaluare, prin delimitarea subiecților care participă la procedura de evaluare de cei care nu participă ca urmare a depunerii cererii de demisie și prin evitarea risipei de resurse financiare necesare pentru demararea evaluărilor. 

Această regulă mai urmărește să asigure că participarea la procedura de evaluare reprezintă o chestiune voluntară a subiectului.

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Cât despre statutul comisiei de evaluare, care nu este o autoritate publică, CC a precizat că aceasta întocmește un raport de evaluare, care nu produce vreun efect juridic în privința subiectului evaluat. Este decizia Consiliului Superior al Magistraturii sau a Consiliului Superior al Procurorilor să-l accepte sau să-l respingă.

Actele Consiliilor pot fi atacate în justiție. Prin urmare, Curtea a reținut că există suficiente garanții procedurale din perspectiva accesului la justiție și nu există vreo aparență de încălcare a articolului 20 din Constituție.

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Averea rudelor poate fi verificată

Referitor la competența comisiilor de evaluare de a ține cont de averea, cheltuielile și veniturile persoanelor apropiate subiectului evaluării, competența urmărește realizarea unui obiectiv mai general al legislatorului de a asigura o verificare completă a integrității judecătorilor și procurorilor, a explicat președinta CC.

În jurisprudența sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notat că verificarea veniturilor și declarațiile soțului, ale partenerului sau ale altui membru al familiei funcționarului public, atunci când se evaluează dacă funcționarul public respectă legile anticorupție, reprezintă o măsură legitimă.

Analiza situației financiare a persoanelor apropiate subiectului evaluării le permite comisiilor de evaluare să verifice integritatea financiară a acestuia dintr-o perspectivă mai largă, de exemplu, pentru a vedea dacă diferența dintre averea, cheltuielile și veniturile subiectului evaluării este justificată de veniturile soțului sau ale soției. 

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Ședințele trebuie să fie publice

Este constituțional și caracterul public al ședințelor de evaluare. La solicitarea motivată a subiectului evaluării, în interesele asigurării ordinii publice, protecţiei vieţii private sau moralităţii, audierea sau o parte a acesteia poate avea loc într-o şedinţă închisă. Decizia îi aparține comisiei de evaluare.

Având în vedere nivelul deja scăzut al încrederii publice în sistemul judiciar din Republica Moldova, precum și mandatul și competențele extrem de largi ale comisiei de evaluare, pot exista motive importante pentru o ședință care nu este publică, nu doar pentru a proteja interesele judecătorilor/procurorilor în cauză, ci și pentru a proteja imaginea publică a sistemului judiciar.

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Iar hotărârilor motivate ale consiliilor pot fi publicate pe pagina lor web oficială, însă după expirarea termenului de contestare a acestora sau, în cazul în care ele au fost atacate, după pronunțarea actului de jurisdicție corespunzător de către Curtea Supremă de Justiție.

Eliberarea din funcție, justificată

S-a mai contestat și eliberarea din funcție a procurorilor sau judecătorilor care nu au trecut evaluarea. Curtea a observat că evaluarea externă a integrității financiare și etice urmărește să elimine din sistemul public judecătorii și procurorii lipsiți de integritate, să sporească încrederea cetățenilor în autoritatea judecătorească și în procuratură.

În asemenea împrejurări, o reformă a sistemului de justiție care implică verificarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor în funcție răspunde unei „nevoi sociale imperioase". 

Sancțiunea eliberării din funcție a subiectului evaluat reprezintă o măsură proporțională prin raportare la gravitatea comportamentelor interzise de lege. 

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Nu ai trecut evaluarea, nu mai poți fi judecător sau procuror

A fost declarată constituțională și interdicția aplicată subiecților care nu au trecut evaluarea, de a exercita funcția de judecător, de procuror și alte funcții de demnitate publică pentru o anumită perioadă de timp. Curtea a reținut că interdicția urmărește să asigure integritatea funcției judiciare și încrederea publicului în sistemul justiției.

Interdicția este proporțională cu situația care a determinat-o și nu aduce atingere existenței dreptului la muncă. Prevederea contestată nu-i împiedică pe subiecții care nu au trecut evaluarea să-și continue activitatea în domeniul juridic în funcții din sectorul privat sau în funcții din sectorul public, în afara celor menționate.

Autor: Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole

Curtea a fost sesizată de deputații Grigore Novac, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin, precum și în baza unei cereri de ridicare a excepției de neconstituționalitate, în care e vizat fostul magistrat Andrian Ciobanu. Judecătorul, ajuns în atenția publică pentru pasiunea pentru jocurile de noroc, a mers în instanța de judecată, după ce a fost eliberat din funcție.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.