Cel mai mare producător de ulei și principalul distribuitor, sancționați cu milioane de lei. Și-ar fi coordonat prețurile

Imagine simbol

Moldstreet

Cel mai mare producător de ulei și principalul distribuitor, sancționați cu milioane de lei. Și-ar fi coordonat prețurile

Întreprinderea Floarea Soarelui SA din Bălți și distribuitorul ei, Lux Proba Grup SRL din Chișinău, au fost sancționate cu amenzi de 192,6 milioane lei, pentru un acord constatat anticoncurențial. Decizia în acest sens a fost luată de către Consiliul Concurenței, comunică Mold-street.com.

Valeria David

Potrivit Consiliului Concurenţei, investigația a fost inițiată în anul 2022, în baza suspiciunilor de încălcare a art.5 din Legea concurenței „acord anticoncurențial între Floarea Soarelui și Lux Proba Grup” și a art.11 „abuz de poziție dominantă” în perioada octombrie 2019 - iunie 2022.

„În urma finalizării acesteia, Consiliul Concurenței a constatat existența unui acord anticoncurențial între cele două întreprinderi. Totodată, nu au fost confirmate suspiciunile privind practicarea unor prețuri excesive.

Sancțiunile aplicate ambelor întreprinderi sunt următoarele:

  • Floarea Soarelui SA - amendă de 123,1 milioane de lei;
  • Lux Proba Grup SRL - amendă de 69,5 milioane lei.

Consiliul Concurenței susține că cele două firme au relații strânse, iar Lux Proba Grup este principalul distribuitor al uleiului îmbuteliat produs de Floarea Soarelui, dar producătorul livrează produsele sale direct către anumite rețele comerciale din retail.

Instituţia spune că, în cadrul investigației, s-a constatat că pe parcursul perrioadei octombrie 2019 - iunie 2022 cele două întreprinderi și-ar fi coordonat prețurile înainte de a le comunica propriilor clienți.

În urma inspecțiilor desfășurate la sediile acestora, au fost identicate probe care au demonstrat că, înainte de a majora prețurile către clienții săi, Lux Proba Grup ar fi solicitat producătorului Floarea Soarelui „să crească prețurile și pentru rețelele comerciale cu care producătorul lucra direct”.

„Pe de altă parte, înainte de a decide prețurile de vânzare directă către propriii clienți, Floarea Soarelui SA ar fi cerut informații de la Lux Proba Grup SRL despre prețurile la care distribuitorul urma să livreze produsele. În acest fel, producătorul își alinia prețurile pentru a nu oferi avantaje comercianților care preferau să cumpere direct”, afirmă Consiliul Concurenţei.

Totodată, se spune că din analiza documentelor interne a reieșit că, în cazul livrărilor directe realizate de Floarea Soarelui, prețurile ar fi fost calculate ținând cont de adaosurile comerciale practicate de distribuitor.

Coordonarea informațiilor comerciale sensibile referitoare la relațiile fiecărei întreprinderi cu clienții săi a dus la restrângerea concurenței intra-marcă. Această practică a limitat posibilitatea comercianților de a achiziționa ulei de floarea-soarelui direct de la producător la prețuri mai avantajoase și de a oferi prețuri mai bune consumatorilor.

Autor: Consiliului ConcurențeI

Totodată, în urma investigației, instituția spune că nu s-au confirmat semnele inițiale de practicarea unor prețuri excesive în mai 2022.

Potrivit autorităților, după comunicarea deciziei, întreprinderile sancționate au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru a contesta hotărârea în instanța de judecată. În cazul în care decizia va fi menținută, amenzile aplicate vor fi încasate la bugetul de stat.

Compania Floarea Soarelui a anunțat că va contesta decizia Consiliului Concurenței, considerând-o „ilegală și caracterizată de grave încălcări ale legislației naționale și europene, îndreptată împotriva unuia dintre cei mai mari producători autohtoni”.

CONTEXT: Floarea Soarelui este o societate pe acțiuni din Bălți, ce face parte din Grupul Trans-Oil. Din anul 2012 este controlată de Vaja Jhashi, prin două firme din Cipru – Amableus Limited și Trezeme Limited. Compania are un capital social de 14,9 milioane lei. Activele întreprinderii se ridică la circa 12 miliarde lei.

Anul trecut, Floarea Soarelui a avut venituri de 5,13 miliarde de lei (în scădere cu 34% față de 2022) și pierderi de 232 milioane lei, după ce în 2022 a raportat un profit de 670,14 milioane lei, în creștere de 4,4 ori față de 2021. Grupul Trans-Oil deține trei fabrici de producere a uleiului vegetal din Republica Moldova și are o cotă de circa 90% pe producția, comercializarea și exportul de ulei de floarea-soarelui.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.