Am transmis săptămâna trecută primul raport de screening către Consiliu, raportul privind clusterul 1, care vizează principiile de bază. Acesta se află acum în evaluarea statelor membre. Sperăm ca undeva în aprilie să putem organiza o conferință interguvernamentală cu Moldova pentru deschiderea oficială a negocierilor privind acest cluster.
Autor: Marc Jorna, expert al Comisiei Europene
Marc Jorna a evidențiat rapiditatea cu care Moldova și-a adaptat legislația pentru a se alinia regulilor europene. „Cred că faceți progrese bune ca țară. (...) Ați demonstrat nu doar că înțelegeți regulile europene, ci și că reușiți să vă ajustați legislația destul de rapid pentru a respecta aceste standarde,” a menționat expertul.
Acesta a subliniat importanța continuării reformelor, în special în lupta împotriva corupției. „Dacă vorbim despre aspectele fundamentale, atunci, desigur, procesul de vetting este esențial. În general, aș spune că lupta împotriva corupției și asigurarea că acest fenomen nu mai are loc în țara dumneavoastră reprezintă unul dintre elementele esențiale în întregul nostru raport,” a declarat acesta.
Expertul a mai adăugat că Uniunea Europeană este conștientă de provocările specifice regiunii, inclusiv influențele Federației Ruse care ar încearca să destabilizeze situația internă a Moldovei. „Suntem alături de voi și vă sprijinim cât de mult putem,” a asigurat Jorna.
În cadrul sesiunii de screening pentru capitolul 8, autoritățile moldovenești, inclusiv Consiliul Concurenței și Ministerul Finanțelor, au prezentat stadiul actual al aplicării normelor europene privind concurența. Echipa de experți europeni a pus întrebări detaliate, evaluând capacitatea Moldovei de a implementa noi reglementări.
Pe parcursul următoarelor trei zile o să avem, aici, la Bruxelles, o ședință de screening bilateral pe capitolul 8, ce ține de politici în domeniul concurenței. Este unul din cele mai importante capitole în procesul de negocieri, pentru că ține de funcționarea pieței comune a Uniunii Europene și de dorința noastră de a deveni parte a acestei piețe comune pentru o dezvoltare mai bună a economiei țării. Respectiv, scopul este Comisia să verifice în ce măsură regulile care există în legislația Republicii Moldova și care se aplică la noi în țară sunt conforme cu regulile și standardele existente în Uniunea Europeană. De ce este important acest lucru? Ca Uniunea Europeană să se asigure că atunci când noi o să devenim țară membră, să avem fix aceleași reguli de concurență, de ajutor de stat, ca și toate țările din Uniunea Europeană, ca prin unele prevederi specifice să nu distorsionăm deja noi piața comună a Uniunii. Și respectiv, acest exercițiu, care va dura trei zile, are ca scop să verifice în ce măsură și legislația, și practica de aplicare a acestei legislații sunt conforme cu regulile existente în Uniunea Europeană.
Autor: Alexei Gherțescu președintele Consiliului Concurenței
CONTEXT. Screeningul include două etape: explicativă și bilaterală. În screeningul explicativ, Comisia Europeană prezintă legislația și sistemul UE statului candidat. Screeningul bilateral permite experților naționali să explice diferențele dintre legislația locală și cea a UE, identificând problemele potențiale și planurile de armonizare. Reuniunile bilaterale se desfășoară la 6-12 săptămâni după etapa explicativă. Procesul se finalizează cu un raport ce analizează situația actuală și decalajele față de cerințele pentru aderare.
Negocierile pentru aderarea la UE încep cu stabilirea metodologiei și cadrului general, urmat de deschiderea clusterelor tematice, începând cu cel al „Valorilor fundamentale”. Procesul include o etapă de screening explicativ, unde Comisia Europeană prezintă legislația UE, și una bilaterală, unde țara candidată explică legislația proprie și identifică diferențele. Pe baza rezultatelor screeningului, sunt stabilite criterii de referință care trebuie îndeplinite pentru deschiderea și închiderea fiecărui capitol, iar țara candidată prezintă poziții de negociere detaliate pentru alinierea completă la acquis-ul UE.
Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.
Procesul de screening a început în 2024, cu etapa explicativă desfășurată între februarie și mai 2024, urmată de prima Conferință Interguvernamentală din 25 iunie 2024, care a marcat deschiderea negocierilor oficiale. Etapa bilaterală a screeningului, desfășurată între iulie 2024 și decembrie 2025, este esențială pentru evaluarea armonizării legislative și instituționale a Republicii Moldova cu acquis-ul comunitar.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.