Sistemul de radiolocație va fi capabil să detecteze, să localizeze, să urmărească și să identifice ținte aeriene precum aeronave, elicoptere și drone. Noul radar va putea oferi informații tridimensionale în format 3D. Mai mult, sistemul va fi operabil în toate condițiile meteorologice, dă asigurări Ministerul Apărării.
De altă parte, nu se cunoaște care va fi raza de detectare a obiectelor zburătoare. Ministerul susține că această informație rămâne confidențială.
Radarul, produs în Cehia, va fi funcțional la distanță de doi ani de la achiziție. Aceasta în condițiile în care, contractul de cumpărare a fost semnat de Ministerul Apărării la 5 aprilie 2024. Însă, sistemul va ajunge în dotările armatei în primul semestru al anului 2026 și va fi operațional începând cu aceeași perioadă.
Menționăm că și costul achiziției face parte dintr-un secret comercial. Însă se cunoaște că achiziția a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul programului Instrumentul European pentru Pace și a Centrului Estonian de Investiții în Apărare.
Ministerul dă asigurări că noul radar „va îmbunătăți semnificativ capacitățile de apărare și procesul de supraveghere a spațiului aerian al Republicii Moldova”.
CONTEXT. Amintim că în decembrie 2023, Armata Națională a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Acesta a devenit primul radar modern pe care l-a achiziționat R. Moldova.
Într-o declarație anterioară, premierul R. Moldova, Dorin Recean, a menționat că radarele pe care le are în prezent Republica Moldova detectează doar rachetele și dronele care zboară la o altitudine de 2.000 metri.
În octombrie 2022, ministrul Apărării preciza că circa 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane și trebuie înlocuite cu echipamente mai noi.
AUTOARE: Olga Raileanu, stagiară AGORA
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.