În ultimii ani, R. Moldova și-a întărit cooperarea cu NATO, inclusiv în ceea ce ține de dezvoltarea sistemului de apărare. Unul dintre cele mai importante inițiative în acest sens este Inițiativa NATO de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, care include 18 proiecte în curs de desfășurare.
Acestea sunt programate pentru diferite perioade, în funcție de posibilitățile de acumulare a resurselor, a declarat pentru AGORA șeful Misiunii R. Moldova pe lângă NATO și ambasadorul țării noastre la Bruxelles, Viorel Cibotaru.
Este un program de cooperare, din care are de câștigat și NATO. Unele proiecte sunt programate pentru șase ani, unele sunt în proces de implementare, iar unele, probabil, în timpul apropiat, vor fi finalizate.
Autor: Viorel Cibotaru, șeful Misiunii R. Moldova pe lângă NATO
Viorel Cibotaru
AGORA
Cibotaru a subliniat că, la moment, nu există discuții în cadrul NATO referitor la o posibilă aderare a R. Moldova la această organizație. Totuși, intrarea Moldovei în UE ar urma să aprofundeze și cooperarea cu NATO.
De fapt, statele membre UE și statele aliate ale NATO sunt o medalie cu două fațete. Totodată, aderarea Moldovei la UE nu este condiționată de aderarea la NATO.
Autor: Viorel Cibotaru, șeful Misiunii R. Moldova pe lângă NATO
CONTEXT. Inițiativa de Consolidare a Capacităților de Securitate și Apărare (DCB) este un program NATO care oferă partenerilor consiliere strategică și asistență practică, ajutându-i să-și dezvolte capacitatea în domeniile în care NATO are expertiză. Activitățile DCB urmăresc să permită crearea de instituții de apărare viabile, eficiente și rezistente în partenerii NATO.
Republica Moldova s-a alăturat Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare și Securitate (DCBI) în anul 2015. În februarie 2023, la solicitarea Republicii Moldova și la decizia reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre NATO de la Bruxelles, Pachetul a fost extins de la 12 la 18 inițiative.
Documentul prevede, în prezent, sporirea cooperării în vederea fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride, inclusiv promovarea comunicării strategice și diplomației publice pentru combaterea dezinformării.
Relațiile cu NATO au fost stabilite în 1992, când Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic.
VEZI ȘI: Aderarea R. Moldova la UE: Prima sesiune de screening din 2025 a început la Bruxelles (VIDEO)
Acest material a fost elaborat în contextul proiectului „Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.