„ O victorie convingătoare”
„Aștept cu nerăbdare să vă văd în curând la Moscova”. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Alexandr Lukașenko pentru victoria sa la scrutinul prezidențial.
Victoria convingătoare în alegeri demonstrează înalta autoritate politică pe care o aveți, precum și sprijinul indubitabil al populației (...) Vom continua să lucrăm îndeaproape pentru a dezvolta, în continuare, cooperarea ruso-belarusă, pentru a îmbunătăți eficiența instituțiilor statului și pentru a promova procesele de integrare reciproc avantajoase în spațiul eurasiatic.
Autor: Vladimir Putin
Citește și: Lukașenko declară că armele nucleare rusești sunt deja livrate în Belarus
Liderul PSRM, Igor Dodon, a publicat, în dimineața zilei de 27 ianuarie, un mesaj de felicitare adresat lui Lukașenko, în care, de asemenea, califică victoria drept una „convingătoare”.
Îl felicit pe Alexander Grigorievici Lukașenko pentru victoria sa convingătoare în alegerile prezidențiale. Acest rezultat atestă încrederea mare a poporului belarus în liderul său și sprijinul puternic pentru politica pe care acesta o urmărește. Îi doresc succes în toate eforturile sale și pace și bunăstare poporului prietenos din Belarus.
Autor: Igor Dodon, liderul PSRM
Oligarhul fugar, condamnat la închisoare, Ilan Șor, a extins lista celor care l-au felicitat pe Lukașenko. Pe canalele de Telegram, afiliate acestuia, Șor scrie că „belarușii și-au făcut alegerea — au votat pentru un prezent și un viitor suveran, o politică internă și externă independentă, o lume multipolară, valori tradiționale, respect de sine, siguranță și stabilitate”.
Alexandr Grigorievici a demonstrat tuturor de-a lungul anilor că interesele poporului belarus sunt pe primul loc pentru el și echipa sa. El a subliniat de nenumărate ori: nu dă doi bani pe ceea ce crede Occidentul despre el.
Autor: Ilan Șor
„Pentru Belarusul prietenos, prosperitate și putere”. Și Xi Jinping l-a felicitat pe Lukașenko.
Acord o mare importanță dezvoltării relațiilor China-Belarus și sunt gata să fac eforturi comune pentru a continua prietenia tradițională dintre China și Belarus, pentru a aprofunda cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă și pentru a promova dezvoltarea progresivă a relațiilor China-Belarus în beneficiul popoarelor celor două țări.
Autor: Xi Jinping, președintele Chinei
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, al Kazahstanului, Kasym-Jomart Tokayev, și al Tadjikistanului, Emomali Rahmon, de asemenea, s-a numărat în lista celor care i-au adresat un cuvânt de felicitare lui Lukașenko, după alegerile prezidențiale din Belarus.
Șeful statului azer, printr-o convorbire telefonică, „și-au exprimat încrederea că relațiile de prietenie și parteneriat dintre cele două țări vor continua să se dezvolte pe linie ascendentă, au făcut schimb de opinii privind perspectivele de cooperare”, scrie serviciul de presă al lui Ilham Aliyev.
Același mesaj și subiect al discuției telefonice a avut Lukașenko și cu președintele Kazahstanului.
Șeful statului nostru l-a felicitat călduros pe stimabilul Alexander Lukașenko pentru realegerea sa în cea mai înaltă funcție de stat a Republicii Belarus, dorindu-i sănătate și noi succese în beneficiul dezvoltării și progresului în continuare al poporului belarus prietenos.
Autor: Emomali Rahmon, președintele Tadjikistanului
Alegeri - „nici libere, nici corecte”
Alți reprezentanți ai clasei politice, în special cei din Europa, au declarat că alegerile din Belarus nu au fost „nici libere, nici corecte”.
Poporul din Belarus nu a avut de ales. Este o zi amară pentru toți cei care tânjesc după libertate și democrație. Peste 1.200 de persoane din Belarus rămân nevinovate în închisoare doar pentru că au avut curajul să vorbească.
Autor: Annalena Baerbock, ministra Afacerilor Externe, din Germania
Potrivit Uniunii Europene și multor țări occidentale, Alexander Lukashenko și-a pierdut legitimitatea după alegerile din 2020, care au fost însoțite de fraude masive și de reprimarea violentă a protestelor opoziției.
Șefa Afacerilor Externe ale UE, Kaja Kallas, și comisarul pentru Extindere, Marta Kos, au declarat că blocul va continua să impună „măsuri restrictive și specifice împotriva regimului”, sprijinind în același timp societatea civică și opoziția exilată.
Lidera opoziției în exil, Svetlana Tihanovskaia, a declarat agenției de știri Reuters că Lukașenko a pus la cale realegerea sa ca parte a unui „ritual pentru dictatori”.
Atât timp cât Belarusul se află sub controlul lui Lukașenko și Putin, va exista o amenințare constantă la adresa păcii și securității întregii regiuni.
Autor: Svetlana Tihanovskaia
CONTEXT. Scrutinul prezidențial în Belarus s-a încheiat la 26 ianuarie curent. Alexandr Lukașenko, potrivit datelor preliminare, a obținut 86,28% dintre voturi. Acesta ar urma să aibă al șaptelea mandat la putere, menținându-se în funcție din 1994.
Amintim că, ultimele alegeri prezidențiale din Belarus, din 2020, s-au încheiat cu proteste la nivel național. Opoziția și țările occidentale l-au acuzat pe Lukașenko de fraudarea alegerilor și au impus sancțiuni.
Ca răspuns, Guvernul său a lansat o amplă campanie de represiune, în urma căreia peste 1.000 de persoane au fost încarcerate, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului, Viasna, scrie Reuters.
Întrebat despre încarcerarea opozanților săi, Lukașenko a declarat duminică, 26 ianuarie, la o conferință de presă, că aceștia și-au ales singuri soarta.
„Unii au ales închisoarea, alții au ales exilul, cum spuneți dumneavoastră. Noi nu am dat pe nimeni afară din țară”, a spus Lukașenko.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.