Sancțiunile împotriva Federației Ruse, prelungite cu șase luni de Consiliul UE

poză simbol

Sancțiunile împotriva Federației Ruse, prelungite cu șase luni de Consiliul UE

Măsurile restrictive aplicate Rusiei, pentru „acțiunile de destabilizare a situației din Ucraina”, au fost prelungite până cu șase luni, până la 31 iulie 2025. Decizia a fost luată la 27 ianuarie, de miniștrii de Externe din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

Olga Scripnic

În prezent, sancțiunile reprezintă un spectru mai larg de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, finanțele, energia, tehnologia și bunurile cu dublă utilizare, industria, transportul și bunurile de lux.

Acestea includ, de asemenea, o interdicție privind importul sau transferul de țiței maritim și de anumite produse petroliere din Rusia în UE.

Pe lângă acestea, se numără retragerea băncilor ruse din sistemul SWIFT de gestionare a datelor bancare și retragerea licențelor în UE ale unor media susținute de Kremlin. În plus, măsuri specifice vor permite UE să contracareze ocolirea sancțiunilor.

Atât timp cât acțiunile ilegale ale Federației Ruse continuă să încalce normele fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv, în special, interdicția utilizării forței, este oportun să se mențină în vigoare toate măsurile impuse de UE și să se ia măsuri suplimentare, dacă este necesar.

Autor: Consiliul UE, extras din comunicat

În afară de sancțiunile economice impuse Federației Ruse, UE are în vigoare diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Moscovei contra Ucrainei.

Aceste măsuri includ restricții asupra relațiilor economice cu peninsula Crimeea, anexată ilegal, și cu zonele din Ucraina necontrolate de guvernul de la Kiev în regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie.

De asemenea, printre măsurile respective se află înghețarea activelor bancare și restricții de călătorie pentru mai multe persoane și entități, precum și măsuri diplomatice.

CONTEXT. Măsurile economice au fost introduse prima dată în 2014 și au fost extinse începând din februarie 2022, în urma agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, se arată în comunicat.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 15 pachete de sancțiuni „fără precedent” contra Moscovei, ca răspuns la invazia rusă pe scară largă în Ucraina.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.