Tot mai multe persoane din R. Moldova declară că vorbesc limba română. Rezultatele preliminare ale recensământului

Tot mai multe persoane din R. Moldova declară că vorbesc limba română. Rezultatele preliminare ale recensământului

Tot mai mulți rezidenți permanenți ai R. Moldova declară că vorbesc limba română. Dacă la recensământul din 2014 numărul celor care au declarat limba română drept limbă maternă era de 23,3%, la recensământul din 2024 acest număr a crescut cu opt puncte procentuale, ajungând la 31,3%.

Marcela Vovc

Potrivit datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică, limba româna a fost declarată limbă maternă de 31,3% dintre locuitori, 11,1% au declarat rusa drept limbă maternă, găgăuza este vorbită de 3,8% dintre locuitori, iar ucraineana este limbă maternă pentru 2,9% dintre rezidenții R. Moldova.

De asemenea, 49,2% din respondenţi au declarat că vorbesc „limba moldovenească”, cifră în scădere cu 7,8%, comparativ cu recensământul din 2014, atunci când 56,9% au declarat „limba moldovenească” drept limba maternă. 

De menţionat că în 2023 limba română a devenit, oficial, limbă de stat în R. Moldova, înlocuind sintagma "limba moldovenească" în Constituţia ţării noastre.

Datele preliminare arată că, în ceea ce privește structura etnică, 77,2% dintre locuitori se declară moldoveni, iar 7,9% se consideră români.

Dintre minoritățile etnice, s-au declarat ucraineni 4,9% din persoanele recenzate, găgăuzi 4,2%, ruși 3,2%, bulgari 1,6% și romi/țigani 0,4%.

Recensământul populației în țara noatră a fost efectuat în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024. Date suplimentare urmează să fie prezentate pe parcursul anului 2025.

VEZI ȘI: Aproape jumătate din populația R. Moldova vorbește „limba moldovenească”. Rezultatele preliminare ale recensământului

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.