De la „daunele provocate”, la  „siguranță în trafic”. BNM, despre  majorările primelor de asigurare pentru taxi

poză simbol

De la „daunele provocate”, la „siguranță în trafic”. BNM, despre majorările primelor de asigurare pentru taxi

„Daunele provocate de conducătorii de taxi este de aproximativ opt ori mai mare decât media pentru alte categorii de șoferi”, situație care este într-o continuă creștere. Este precizarea făcută, pentru AGORA, de Banca Națională a Moldovei (BNM), cu referire la majorarea primelor de asigurare pentru taxi.

Olga Scripnic

De ce au fost majorate primele de asigurare pentru taxi?

Într-un răspuns pentru AGORA, BNM menționează faptul că primele de referință sunt calculate, de cel puțin, o dată pe an, „reieșind din datele statistice generalizate la nivelul pieței”.

În anul 2025, prima de asigurare pentru taxi a crescut cu peste 200%, ajungând la peste 12.000 de lei, semnalează companiile de taxi.

Potrivit BNM, aceasta a fost condiționată de daunele achitate urmare a accidentelor produse de șoferii acestor vehicule, precum și de frecvența acestor daune.

Daunele provocate de conducătorii de taxi este de aproximativ opt ori mai mare decât media pentru alte categorii de șoferi (21,76% față de 2,73%). 

În ultimii cinci ani, frecvența acestor daune a manifestat o tendință de creștere constantă. 

Autor: Banca Națională a Moldovei

BNM mai explică, pentru AGORA, faptul că prima de bază este unică pentru toate categoriile de vehicule, iar coeficienți au fost determinați în dependență de riscurile specifice - categoria vehiculului (taxi) și teritoriul utilizării acestora.   

Conform celor mai recente informații furnizate de societățile de asigurare și analiza datelor statistice, precum și din calculele efectuate, reiese că primele care se aplicau până la data de 14.01.2025 au fost insuficiente pentru a fi acoperite toate cheltuielile și daunele ce decurg din gestionarea acestui portofoliu de contractele de asigurare.

Autor: Banca Națională a Moldovei

În plus, în cazul în care frecvența daunelor va fi redusă, valoarea primelor de asigurare ar putea fi micșorată în viitor, subliniază reprezentanții BNM. Iar scopul noilor tarife este de a „îmbunătăți condițiile de muncă”, să promoveze „siguranța în trafic” și „să asigure o conduită responsabilă la nivel colectiv a conducătorilor auto”.

Administratorii parcurilor de taxi au o altă părere

Anterior, președintelui Asociației Patronale a Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT), Constantin Condrea, a menționat, pentru AGORA, că unul dintre argumentele care li s-a prezentat, în vederea majorărilor, este că nu sunt înregistrate venituri de companiile de asigurări. Însă, aceasta nu ar fi unul just, iar noile tarife sunt calificate drept „cosmice”.

Am analizat datele statistice și, potrivit acestora, companiile de asigurări au de trei ori mai mult venit decât cheltuieli pe segmentul asigurărilor auto în regim de taxi. 

În Chișinău activează peste 5.000 de taximetriști. Dacă luăm în calcul majorările, atunci am putea spune că veniturile companiilor de asigurări, într-un an, vor crește cu 41 de milioane de lei.  

Autor: Constantin Condrea, președintele ATAT

Cum este determinată prima de referință?

BNM este instituția care se ocupă cu reglementarea domeniului asigurărilor și stabilește o primă de referință în acest sens. La aceasta, companiile de asigurări adăugă un coeficient propriu, în baza datelor statistice privind riscurile specifice portofoliului său de clienți.

Prima de referință este determinată ca produsul dintre prima de asigurare de bază şi coeficienţii de rectificare (în baza riscurilor specifice), la care, ulterior, se aplică sistemul bonus-malus.

În contextul liberalizării primelor de asigurare RCA, valoarea primelor de asigurare este pe seama societăților de asigurare. Cu alte cuvinte, coeficientul stabilit de aceștia trebuie să acopere toate daunele și cheltuielile de gestiune a acestor portofolii. 

Totodată, pentru conducătorii auto responsabili, care nu au provocat accidente, se aplică sistemul bonus-malus. Acesta permite reducerea costului poliței RCA anual cu 5% și cumulativ de până la 50%, inclusiv pentru vehiculele utilizate de persoane juridice. 

Autor: Banca Națională a Moldovei

Potrivit cadrului normativ, costul care se achită pentru o poliță de asigurare este suportat de persoana juridică în gestiunea căreia este vehiculul utilizat în regim de taxi, nu a șoferilor ce conduc aceste vehicule. 

Nemulțumirile taximetriștilor

La 3 februarie curent, administratorii parcurilor de taxi au o nouă întrevedere cu Comisia pentru buget și finanțe. Aceștia au solicitat prezentarea datelor privind companiile de asigurări care au suferit pierderi și sumele implicate.

O altă nemulțumire a reprezentanților parcurilor de taxi este legată de faptul că decizia BNM de a majora tarifele asigurărilor „a fost luată fără consultarea sectorului, încălcând principiile transparenței”.

De cealaltă parte, într-un răspuns pentru AGORA, BNM a menționat că „rezultatele obținute reies din datele statistice și nu pot fi influențate de opiniile sau obiecțiile din exterior”.

Calculul primelor de referință este un calcul actuarial realizat în baza prevederilor Metodologiei, care conform prevederilor Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei nu se supune avizărilor și consultărilor publice. Astfel, rezultatul final este influențat doar de datele statistice. 

Totodată, atât legislația aplicabilă RCA cât și metodologia de calcul a primelor de asigurare RCA au fost supuse consultărilor publice înainte de aprobare a acestora de către Parlament și Comisia Națională a Pieței Financiare.

Autor: Banca Națională a Moldovei

Totodată, ATAT solicită revizuirea deciziei de majorare a tarifelor, să fie efectuate expertize economice independente și să fie adoptată o decizie echitabile în termen de o săptămână.

Dacă autoritățile nu vor interveni cu modificări, reprezentanții ATAT spun că sunt pregătiți să organizeze greve și proteste.

Citește și: Care ar putea fi consecințele majorării prețurilor la polițele de asigurare pentru taxiuri 

CONTEXT. Începând cu 15 ianuarie 2025, prețurile polițelor RCA și Carte Verde nu sunt reglementate de autorități. Se întâmplă în contextul liberalizării parțiale a prețurilor la aceste produse de asigurare.

Cu alte cuvinte, fiecare companiile de asigurare poate să-și stabilească propriile prețuri. Unul dintre principalele elemente, în acest sens, este fi prima de referință, stabilită de BNM, la care companiile vor adăuga un coeficient propriu, stabilit pe baza ratelor de daune, a costurilor administrative, a politicii interne și a profilului de risc al clienților. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.