Primii 110 kwh la preț vechi, indiferent dacă primești sau nu compensație: Cum va fi aplicat ajutorul UE

Foto: simbol/Radio Moldova

Primii 110 kwh la preț vechi, indiferent dacă primești sau nu compensație: Cum va fi aplicat ajutorul UE

Primii 110 kwh de energie electrică cheltuiți vor fi taxați la preț vechi - cel din decembrie 2024, indiferent dacă gospodăria beneficiază sau nu de compensație. Tariful pentru tot ce depășește cantitatea de 110 kwh va fi taxat conform prețului actualizat. Decizia face parte din strategia pentru „independența și reziliența energetică a R. Moldova” convenită de Comisia Europeană și țara noastră.

Redactia Agora

Pentru compensarea creșterii prețului la energia electrică, pentru primii 110 kwh, vor fi direcționați 151 de milioane de euro, transmite Guvernul.

De asemenea, bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar va fi suplinit cu 15 milioane de euro.

Companiile cele mai afectate vor beneficia de compensarea a 50% din creșterea prețului la energia electrică.

Autor: Guvernul R. Moldova

Ce prevede strategia?

Potrivit Guvernului, strategia prevede un pachet de sprijin pentru Republica Moldova în trei etape.

Prima etapă constă într-o finanțare de 30 milioane de euro pentru a ajuta țara să facă față crizei energetice din regiunea transnistreană.

Cea de-a doua etapă, presupune oferirea unui suport financiar de 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie.

Alte 20 milioane vor acoperi creșterea facturilor pentru instituțiile de importanță socială, iar 50 milioane vor fi alocate proiectelor de eficiență energetică.

A treia etapă se axează pe un plan de acțiuni, pe doi ani, pentru creșterea independenței energetice a țării.

În paralel, Uniunea Europeană oferă 60 milioane de euro pentru regiunile de la stânga Nistrului, sub condiția implementării unui plan de ajustare a tarifelor energetice și respectării drepturilor fundamentale ale omului.

CONTEXT. Începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă „Gazprom” a întrerupt livrările de gaze naturale către „Moldovagaz”, deși există un contract valabil până în 2026. Această acțiune a lăsat locuitorii din regiunea transnistreană fără acces la gaze, apă caldă și căldură. În același timp, din cauza faptului că Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcționarea pe cărbune, nu putea asigura suficientă energie electrică pentru întreaga regiune, au fost implementate măsuri de deconectare a consumatorilor casnici.

La 4 februarie curent, Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, într-o conferință de presă cu președinta Maia Sandu, a anunțat de la Chișinău că UE va mai acorda un pachet de sprijin pentru țara noastră, în valoare totală de 310 milioane de euro.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.