Spațiile comerciale, scoase la licitație în anul 2024, ar putea fi gestionate de AIC.
„Vedem că echipa managerială, dar și tot colectivul aeroportului, se descurcă foarte bine cu administrarea”, explică șeful de la APP.
Noi avem rezultatele pentru anul trecut a echipei de administrare a Aeroportului și putem să vedem că sunt unele bune. Acum este analizată foarte detaliat și serios opțiunea ca însuși Aeroportul să gestioneze spațiile, pentru ca să fluidizăm cât mai multe venituri, să obținem cât mai multe venituri de la gestionarea acestor spații prin vinderea și dezvoltarea Aeroportului, nu doar celui din Chișinău, dar și a aeroportului Mărculești.
Autor: Roman Cojuhari, șefului Agenției Proprietății Publice
În plus, în urma extinderii și reconstrucțiilor spațiilor la AIC, ar urma să apară spații comerciale noi. Acestea, de asemenea, ar putea fi gestionate de echipa de la AIC, spune Cojuhari.
Cel puțin, pe perioada aceasta, Aeroportul va administra de sine stătător, va raporta și va monitoriza foarte îndeaproape rezultatele. Și ulterior, sunt sigur că dacă Aeroportul se va isprăvi cu acest fapt, va administra și va gestiona și în continuare.
Autor: Roman Cojuhari, șefului Agenției Proprietății Publice
CONTEXT. Licitația pentru locațiunea activelor neutilizate din cadrul Aeroportului Internațional a eșuat de mai multe ori. Prima licitație a fost anunțată la data de 18 ianuarie 2024, pentru zonele cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free. Atunci au fost înregistrate două companii - Lagardère și LeBridge. Ministrul Infrastructurii de la acel moment, Andrei Spînu, a anunțat anularea concursului, dând vina pe sabotarea procesului.
La scurt timp, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că licitația eșuată va fi cercetată într-o anchetă.
La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar la 25 martie 2024 una dintre cele două companii care tindeau la locațiunea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat că s-a răzgândit și că nu va mai participa la licitația repetată. Astfel, Agenția Proprietăți Publice a decis să modifice condițiile de participare, încercând să atragă mai multe companii internaționale cu renume.
Ulterior, la 29 mai 2024, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat inițierea celei de-a treia licitații publice, care la 21 iunie curent a fost suspendată, după ce Curtea Constituțională a constatat nerespectarea procedurilor legale în ceea ce privește procedura de vot privind privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău.
La data de 30 septembrie 2024, aeroportul a anunțat despre prelungirea termenului de depunere a ofertelor, însă și de această dată procesul a fost anulat.
La 19 octombrie 2024, etapa de depunere a cererilor de participare la licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău s-a încheiat. Peste câteva zile, administrația instituției anunță că procesul a fost anulat.
La 21 noiembrie 2024, premierul Dorin Recean a declarat că licitația pentru închirierea spațiilor din zona Travel Retail (magazine) și Food and Beverages (restaurante), de la Aeroportul Internațional Chișinău, urmează să devină proiect investițional, iar de organizarea acesteia se va ocupa, în viitor, Agenția de Investiții.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.