Promo-LEX cere investigarea răpirii cetățeanului R. Moldova: „E consecință a lipsei de reacții în cazuri anterioare”

Foto: DW

Promo-LEX cere investigarea răpirii cetățeanului R. Moldova: „E consecință a lipsei de reacții în cazuri anterioare”

Asociația Promo-LEX califică răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către structurile de la Tiraspol drept „un abuz inacceptabil”. Instituția crede că acest lucru ar fi consecință a lipsei unei reacții ferme și a unei investigații prompte a faptelor similare anterioare și cere investigarea cazului de către Procuratura Generală.


Irina Soltan

Asociația Promo-LEX condamnă cazul de răpire și-l califică drept gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Considerăm că această situație este posibilă inclusiv din cauza inacțiunii și a lipsei unei investigații eficiente din partea autorităților constituționale, în special din partea procuraturii, care, de-a lungul timpului, a tolerat și a lăsat nepedepsite astfel de fapte ilegale, perpetuând fenomenul de impunitate.

Autor: Promo-LEX

Asociația subliniază că anterior, mai multe cazuri de răpire, detenție arbitrară și rele tratamente, inclusiv în dosare deja documentate, au rămas nerezolvate, iar autorii acestor fapte nu au fost trași la răspundere. Astfel de situație ar „pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a-și proteja cetățenii și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al R. Moldova”.

Promo-LEX  solicită Procuraturii Generale să investigheze prioritar cazul, să identifice toți făptuitorii și să inițieze proceduri penale față de cei implicați în actul de răpire, indiferent de poziția pe care o dețin în cadrul structurilor ilegale de la Tiraspol.

În cazul autorităților constituționale se solicită să îmbunătățească mecanismele de coordonare a organelor de drept și să asigure aplicarea cu strictețe a legislației naționale și a standardelor internaționale în zona de securitate și pe întreg teritoriul R. Moldova.

Promo-LEX se adresează și reprezentanților misiunilor diplomatice și partenerilor internaționali să monitorizeze îndeaproape cazul și să susțină demersurile de protejare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Având în vedere impactul traumatic al unui astfel de eveniment, cerem autorităților statului să asigure protecție efectivă familiei persoanei răpite și să ofere asistența psihologică, juridică și socială necesară. Orice lipsă de reacție promptă și adecvată poate agrava situația și submina încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Autor: Promo-LEX

CONTEXT. Cazul s-a întâmplat la la Chișinău, în amiaza zilei de 6 februarie. Despre acest fapt au fost sesizați angajații Inspectoratului de Poliție și a Procuraturii municipiului Chișinău.

Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală pentru comiterea infracțiunii de răpire a unei persoane.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.