Când politicienii deschis spun la televizor și de la tribuna Parlamentului că procurorul-șef Anticorupție nu corespunde atribuțiilor funcției și posibil ar trebui trasă la răspundere penală pentru neglijență în serviciu pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, această tentativă de a introduce o prevedere legală prin lege să permită demiterea unui procuror-șef din funcție pe criterii subiective subminează independența Procuraturii și a sistemului de justiție în general. Aceste inițiative contravin oricăror standarde internaționale.
Autor: Procuratura Anticorupție
În avizul emis de PA este indicat că autorul proiectului de lege operează cu noțiunile de „dubii” și „justificare rezonabilă”, la instituirea unui nou criteriu de evaluare a performanțelor unui procuror-șef.
Acești termeni au fost calificați de către PA drept „vagi, ambigui, lipsiți de claritate și previzibilitate”.
La fel, instituția a remarcat că deja există un mecanism care verifică dacă atribuțiile de serviciu au fost îndeplinite corect și nu este necesar să se facă o evaluare repetată a performanței.
Odată ce un astfel de mecanism există și poate fi constatată o eventuală nerealizare corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu prin prisma răspunderii disciplinare, cu toate consecințele ce survin, nu este oportun a fi instituit un exercițiu repetitiv și prin prisma evaluării performanțelor.
Autor: Procuratura Anticorupție
În același timp, PA nu vede cu ochi buni propunerea de a institui o normă prin care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să inițieze, din oficiu, evaluarea activității procurorilor-șefi.
În contextul în care componența CSP nu reprezintă o majoritate a procurorilor, ci majoritatea este deținută de reprezentați numiți de către Parlament, Guvern, Președinție și societatea civilă, există riscul că acest organ de auto-administrare al procurorilor ar putea iniția, din oficiu, acțiuni împotriva procurorilor-șefi care își exercită atribuțiile constituționale din motive politice sau alte motive subiective.
Autor: Procuratura Anticorupție
CONTEXT. Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege prin care ar urma să fie modificată legislația. „Obiectivul principal al proiectului este de a asigura continuitatea reformelor pentru îmbunătățirea performanței și integrității judecătorilor și procurorilor”, se arată în nota informativă a proiectului.
Autorii susțin că vor să ajusteze „cadrul normativ pentru a asigura menținerea unui nivel înalt de integritate pentru toți judecătorii și procurorii, inclusiv pentru cei care sunt subiecți ai evaluării externe”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.