11 ani de AGORA. Ce am învățat și ce ne pregătește, oare, viitorul?

11 ani de AGORA. Ce am învățat și ce ne pregătește, oare, viitorul?

AGORA împlinește 11 ani. Sunt 11 ani în care am urmărit, analizat, publicat tot ce se întâmplă, dar și am explicat de ce asta contează. Ne dorim să contribuim și în continuare la dezvoltarea gândirii critice, informându-ne obiectiv și corect cititorii.

Anastasia Antoceanu

Am venit la AGORA în 2018, după mai mulți ani de televiziune. Credeam că mă retrag pe online, fiindcă îmi va fi mai ușor, dar și fiindcă de pe atunci înțelegeam că acesta e viitorul jurnalismului. Cea de-a doua previziune s-a adeverit. Datele ultimului Barometru al Opiniei Publice, de la finele lui 2024, arată că peste 72% dintre moldoveni se informează din diverse surse online. Asta ne confirmă cât de importantă și responsabilă e misiunea noastră. 

Cât despre prima mea așteptare, că pe online ar fi mai simplu, aceasta a fost distrusă din primele zile, când am văzut ce volum de muncă stă în spatele informării operative. Asta însă nu m-a speriat, fiindcă am avut parte de colegi minunați. Între timp, unii dintre ei s-au regăsit în alte domenii și am cunoscut noi „camarazi”, alături de care sunt mândră să-mi fac datoria în prezent.

La AGORA am învățat că doar cei care inovează pot rezista pe piața media. Așa am ajuns să cred că deviza noastră este „cine nu inovează, rămâne în urmă”. 

În 2020, am fost prima instituție media din R. Moldova care a pus bazele unei comunități, lansând opțiunea de abonamente pentru membri. Ne-am schimbat interfața site-ului (și nu ar fi prima dată), iar asta a presupus un efort tehnologic colosal. Cum îi place directorului de dezvoltare strategică, Vasile Gălușcă, să spună: nu ne-am schimbat doar interfața, ci și arhitectura datelor. Dar orice efort se merită, dacă asta ușurează modul în care cititorul consumă informațiile de pe AGORA.

Am trecut și prin schimbări editoriale, am explorat domenii noi. Uneori, ne-am dat seama că direcția aleasă nu ni se potrivește și că trebuie să schimbăm cursul. Așa am învățat să ne adaptăm și să nu ne temem de greșeli. 

11 ani… Încotro acum? 

Deși puterile se schimbă, presa independentă rămâne indiferent de circumstanțe. Ne așteaptă un an dificil, provocator. Situația este incertă atât în țară, cât și la nivel internațional. „Vor rezista doar cei mai puternici”, mi-a spus într-o discuție directoarea companiei, Victoria Dumbravă. Rămânem optimiști că vom câștiga premiul rezilienței.

Dar să revenim la ceea ce putem controla. Prioritatea noastră este informarea corectă a cititorilor noștri, numărul cărora ne dorim că crească. Depunem eforturi pentru asta și ne bucurăm când primim aprecierea voastră. La fel de mult apreciem sugestiile care ne pot face mai buni.

În acest an, ne-am propus să fim mai activi, să avem mai multe intervenții live din teren și din studiou. Ne dorim să lansăm noi produse care reies din interesele voastre. Apropo, suntem în căutare de noi colegi, care vor să facă parte dintr-o echipă de oameni faini și, important pentru mine, empatici.

Deși îmi pare riscant să fac o previziune, cred că, în următorii ani, AGORA va pune accent și mai mare pe diversificarea produselor și pe integrarea inteligenței artificiale pentru a răspunde nevoilor cititorilor. Suntem conștienți de ascensiunea platformelor de socializare. Tocmai de asta suntem și vom fi nevoiți să explorăm noi formate. Le vom rămâne însă fideli celor care preferă să ne urmărească așa ca până în prezent, direct pe site.

Și dacă ați ajuns până aici, vreau să vă mulțumesc că sunteți alături de noi, că ne apreciați, dar și fiindcă ne criticați pe bună dreptate. Dacă vreți să ne confirmați că susțineți presa independentă, vă așteptăm cu mult drag în comunitatea noastră.

La mulți ani, oameni AGORA!

Reacții la acest articol
Emoji
Stickers
sticker