„Nu putem risca securitatea națională. Parlamentul trebuie să se concentreze pe fortificarea PA și PCCOCS”: Membră CSM, despre crearea PACCO

Livia Mitrofan, membră CSM

Foto: ZDG

„Nu putem risca securitatea națională. Parlamentul trebuie să se concentreze pe fortificarea PA și PCCOCS”: Membră CSM, despre crearea PACCO

„Nu putem risca securitatea națională într-un moment atât de complicat”. Este declarația membrei Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Mitrofan, despre inițiativa parlamentarilor de a constitui o nouă procuratură specializată, care să înlocuiască Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. În cadrul consultărilor publice organizate la Parlament, la 19 februarie curent, Mitrofan a subliniat că nu trebuie să fie create „sisteme paralele celor existente”.

Redactia Agora

Mitrofan a ținut să menționeze că opinia expusă este una personală întrucât la CSM nu „au reușit să analizeze proiectul de lege în detaliu”.

Ne concentrăm mereu pe crearea unor instituții independente în cadrul unor sisteme independente, dar, în final, toți suntem independenți și ajungem la situația actuală... .

Consider că Parlamentul ar trebui să se concentreze pe fortificarea acestor instituții (n.red. - PA și PCCOCS), prin acordarea Procurorului General și adjuncților săi a competențelor necesare pentru gestionarea eficientă a acestora, fără a recurge la reorganizare sau lichidare. 

Reorganizarea sau crearea unei noi instituții nu este un proces de o lună sau două, ci unul de durată, iar în aceste instituții există dosare care vizează securitatea statului. Nu putem risca securitatea națională într-un moment atât de complicat. 

Consider că procedura ar trebui să fie mult mai simplă, fără crearea unor sisteme paralele celor existente... .

Autor: Livia Mitrofan, membră CSM

CONTEXT. Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate sau, prescurtat, PACCO. Este o nouă structură care ar putea apărea în R. Moldova, dacă proiectul de legerespectiv, înregistrat în Parlament, va ajunge să fie votat. În cazul în care „ideea” va deveni lege, asta ar însemna dispariția Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ca entități separate. Crearea unei noi instituții ne va costa, dar nu știm cât. Parlamentarii au înregistrat proiectul în Legislativ și „anticipează că urmează să aibă un impact asupra bugetului public național”, însă care, „la momentul actual, este dificil de stabilit”.

Anterior, după ședința neanunțată, care a avut loc la 20 ianuarie curent, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a adoptat două recomandări„pentru consolidarea luptei împotriva corupției politice și electorale”.

Prima recomandare vizează „consolidarea arhitecturii instituționale” a instituțiilor responsabile de combaterea corupției.

Iar a doua recomandare se referă la „îmbunătățirea cadrului legal”, se arată într-un comunicat al Președinției.

La 29 ianuarie curent, Veronica Mihailov-Moraru a admis posibilitatea fuzionării PA și PCCOCS. „Aceasta este doar una dintre strategiile care urmează să fie supusă discuțiilor”, a subliniat atunci oficiala. 

Drept urmare, Procuratura Anticorupție a menționat că „nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei fuzionări”.

Nici Procuratura Generală (PG) nu vede cu ochi buni proiectul de lege înregistrat în Parlament. „În urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, a indicat PG în prima sa reacție la noul proiect. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.