Directoarea Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie, demisă, după perchezițiile oamenilor legii

Mariana Negrean, directoarea demisă a CEMF

Foto: cemf.md

Directoarea Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie, demisă, după perchezițiile oamenilor legii

Mariana Negrean a fost demisă din funcția de Directoare a Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” (CEMF). Cel puțin asta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ce oamenii legii au efectuat peste 40 de percheziții în cadrul unei cauze penale în care investighează o schemă de delapidare a banilor.

Redactia Agora

În loc să muncească cu migală la modelarea viitoarelor cadre medicale prin instruiri bazate pe competențe, atitudine etică, plină de altruism față de pacientul în suferință, ei le schilodesc sufletele tinere, predând modele de corupție sistemică... . 

45 de percheziții au fost efectuate de ofițerii CNA în dosarul penal ce vizează schemele de delapidare a banilor publici de către factori de decizie și angajați ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. 

... Astăzi (n‐ red. - 24 februarie 2025) am demis directorul instituției. Procurorii cer suspendarea acestora din funcție, eu le voi cere tuturor demisia. Nu mai au nici un drept moral să intre în clasele cu elevi și să le vorbească despre valori morale.

Autor: Ala Nemerenco, ministra Sănătății

„Scheme de delapidare a mijloacelor prin angajări fictive în diverse funcții a unor persoane fizice, care de fapt nu se prezentau la locul de muncă și nu desfășurau activități de serviciu, colectarea banilor de la studenți, trucarea achizițiilor publice și favorizarea unor agenți economici, utilizarea resurselor instituției în interesele unor terți precum și darea în locațiune a încăperilor și utilajului instituției pentru confecționarea dinților și protezelor dentare, acesta le era profilul. Bun de romane polițienești”, a mai adăugat Nemerenco.

CONTEXT. Patru angajați ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie, inclusiv directorul instituției, au fost reținuți. S-a întâmplat urmare a 45 de percheziții într-un dosar ce vizează o schemă de delapidare a banilor publici, transmite Procuratura Anticorupție. 

La 20 februarie, patru persoane, printre care directorul instituției, contabilul-șef, un specialist în resurse umane și o șefă de secție a Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, au fost reținute pentru 72 de ore. În total, nouă persoane au statut de bănuit în această cauză.

Factorii de decizie ai instituției ar fi organizat și aplicat o schemă de delapidare a banilor aflați la balanța instituției, prin angajarea fictivă în diverse funcții a unor persoane fizice. Acestea, de fapt, nu se prezentau la locul de muncă și nu munceau. 

De asemenea, au fost relevate probe privind colectarea banilor de la studenți, trucarea achizițiilor publice, darea în locațiune a încăperilor și utilajului instituției pentru confecționarea dinților și protezelor dentare și favorizarea unor agenți economici.

Potrivit interceptărilor publicate de CNA, unii profesori luau mită de câte 1.500 de lei de la unii studenți. 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mijloace financiare, carduri bancare, obiecte și documente importante pentru cauza penală. Cele nouă persoane bănuite vor fi fi escortate la CNA pentru audieri. 

AGORA amintește că orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la decizia definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, care dovedește contrariul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.