Membrul unui partid, bănuit de coruperea alegătorilor. CNA: „Martori susțin că ar fi primit câte 2.500 de lei”

poză simbol sursa foto: CNA

Membrul unui partid, bănuit de coruperea alegătorilor. CNA: „Martori susțin că ar fi primit câte 2.500 de lei”

Percheziții sunt desfășurate la Cahul, la membrul unui partid politic, care ar fi fost implicat în coruperea alegătorilor, comunică Centrul Național Anticorupție (CNA).

Olga Scripnic

Potrivit informațiilor preliminare, în perioada desfășurării referendumului și a alegerilor prezidențiale, în 2024, bănuitul, în calitate de reprezentant al unui partid politic, ar fi transmis mijloace financiare prin aplicația PSB mai multor persoane cu drept de vot, comunică CNA.

Totodată, acesta le-ar fi solicitat să voteze „Nu” la referendum și în favoarea unui anumit candidat la prezidențiale.

În urma denunțurilor depuse la CNA de către martori, care susțin că ar fi primit câte 2.500 de lei de la membrul formațiunii politice și în urma acțiunilor de urmărire penală efectuate, persoana a fost recunoscută în calitate de bănuit, iar de la domiciliul acesteia au fost ridicate obiecte care urmează a fi supuse expertizei. 

Autor: CNA

Potrivit legislației, dacă cineva oferă bani, bunuri sau alte avantaje pentru a influența alegătorii să își exercite sau nu dreptul de vot, poate fi penalizat cu amendă de la 27.500 la 42.500 de lei sau poate fi pedepsit cu închisoare de la un an la cinci ani.

Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

CONTEXT. Până în prezent, CNA a aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în dosare contravenționale de corupere electorală pasivă.

De asemenea, zece dosare penale pe fapte de corupere electorală au ajuns deja în instanța de judecată. 

Amintim că, în luna septembrie 2024, a fost pornită o cauză penală pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat, ambele în proporții deosebit de mari.

Anchetatorii au identificat că în lunile septembrie și octombrie au fost livrați peste 39 de milioane de dolari în țara noastră prin rețeaua de transferuri bancare a PSB Bank.

Schema infracțională, dovedită până în prezent de autoritățile de aplicarea legii, este formată din:

  • 130 lideri teritoriali răspândiți în toată țara;
  •  1.927 de persoane care răspund de secțiile de votare din R. Moldova;
  • Peste 50 de mii de activiști de racolare;
  • Peste 80 de mii de oameni, care primesc între 800 și 1.500 lei și să facă ce li se ordonă în procesul electoral.

Toate aceste acțiuni ar fi fost făcute pentru a convinge oamenii să voteze „NU” la referendumul privind aderarea la UE și să voteze un anumit candidat la prezidențiale. 

Procuratura Anticorupție investighează pretinsele ilegalități într-o cauză penală inițiată pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.