Ambasadorul UE, despre crearea PACCO: Sperăm ca proiectul de lege să fie înaintat Comisiei de la Veneția

Foto: IPN.md

Ambasadorul UE, despre crearea PACCO: Sperăm ca proiectul de lege să fie înaintat Comisiei de la Veneția

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) trebuie transmis Comisiei de la Veneția pentru examinare. De asemenea, este necesară organizarea mai multor discuții publice. Este părerea ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, exprimată într-o emisiune de la TV8.

Andrei Verebcean

Ambasadorul UE a punctat că „nu există un model unic de lucru al procuraturii”. A adăugat că Uniunea Europeană este gata să ofere suport în perfecționarea proiectului de lege privind crearea PACCO. Totuși, speră că inițiativa va fi examinată și la Comisia de la Veneția.

Ne bucurăm că deja au fost organizate consultări. Noi studiem acest proiect și sunt încrezut că vom veni cu propuneri [...] Sperăm ca proiectul de lege să fie înaintat și Comisiei de la Veneția. Pentru noi, este un punct de referință important în evaluarea actelor legislative.

Sperăm că, în continuarea procesului de adoptare a modificărilor legislative, vor fi organizate și discuții publice, astfel încât acest act legislativ să fie de înaltă calitate.

Autor: Janis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău

Propunerea de a consulta Comisia de la Veneția cu privire la crearea PACCO a fost vociferată și la consultările publice de pe platforma parlamentară. Deputata PAS Olesea Stamate a explicat că autoritățile ar putea obține această expertiză abia în luna iunie.

CONTEXT. Înregistrat în Parlament la 12 februarie curent, proiectul de lege privind constituirea PACCO, a fost votat în prima lectură pe 20 februarie. Deși inițiativa a fost criticată de opoziție, majoritatea parlamentară a adoptat proiectul cu 61 de voturi, precizând că se va interveni cu îmbunătățiri. Împotrivă au votat 21 de parlamentari.

Proiectul de lege a devenit subiectul unor discuții aprinse în Parlament. În opinia deputaților opoziției, aceasta este o tentativă de a subordona politic justiția și de a o scoate din funcție pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Deputații majorității parlamentare și-au motivat decizia prin faptul că Procuratura Anticorupție ar bate pasul pe loc în investigarea dosarelor de rezonanță.

Citește și: PACCO, în loc de PA și PCCOCS. Ce prevede proiectul de lege cu „impact economic dificil de stabilit”

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.