„Ministerul Culturii trebuie să lase birocrația”. Primăria Chișinău, despre caldarâm

AGORA

„Ministerul Culturii trebuie să lase birocrația”. Primăria Chișinău, despre caldarâm

Motivele pentru care reabilitarea caldarâmului de pe strada 31 august 1989 bate pasul pe loc continuă să fie ping-pong de acuzații dintre Primăria Chișinău și Ministerul Culturii. Municipalitatea susține că a trimis spre avizare planul pentru soluții de proiectare, fapt care este infirmat de Minister.

Olga Scripnic

Tot ce trebuie să facă Ministerul Culturii este să lase birocrația la o parte și să avizeze proiectul propus de responsabilii Primăriei (...) 

Pe parcursul a circa doi  ani, Direcția Mobilitate Urbană, împreună cu IMP „Chișinău Proiect”, a venit cu mai multe proiecte de restaurare a porțiunii de stradă unde a fost depistat caldarâmul, doar că, de fiecare dată, cei de la Minister au cerut corectări suplimentare. 

Autor: Primăria Chișinău

Reprezentanții Primării Chișinău mai menționează faptul că, pe parcursul anului 2024, au avut loc patru întrevederi cu Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) și cu Ministerul Culturii. 

În luna septembrie 2024 a avut loc o ședință de lucru unde  s-au discutat toate aspectele de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric de pavaj (caldarâm) din str. 31 August 1989, după care s-au agreat termenii de elaborare a documentației și termenii de elaborare a documentației de execuție. 

Autor: Primăria Chișinău

Potrivit Primăriei, în noiembrie 2024, au fost expediate CNMI pentru avizare Planul general al soluției de proiectare, propuse în cadrul ședinței din luna septembrie, și soluția de proiect pe compartimente pentru avizare. 

Acesta a necesitat modificări suplimentare.

În rezultat, proiectantul a ținut cont de toate recomandările înaintate anterior, a actualizat corespunzător documentația de execuție privind punerea în valoare a monumentului istoric și a depus-o din nou spre aprobare.

Autor: Primăria Chișinău

Precizările Primăriei sunt făcută după ce, la 25 februarie curent, Ministerului Culturii a declarat că Primăria Chișinău tărăgănează procesul de reabilitare.

Mai mult, proiectul, din noiembrie, despre care Primăria spune că a fost depus la aprobare, Ministerul declara opusul.

Ultima întâlnire consultativă, desfășurată la solicitarea proiectanților a avut loc pe 29 noiembrie 2024 și a vizat clarificarea principalelor soluții de proiectare. Dar nici până în prezent nu a fost depus vreun proiect.

Autor: Ministerul Culturii

CONTEXT. Evoluția proiectului de reabilitare a străzii 31 august 1989 rămâne incertă. În timp ce funcționarii Primăriei Chișinău au susținut anterior că proiectul de execuție a fost trimis spre aprobare Ministerului Culturii, ministrul Sergiu Prodan a spus că „proiectul nu a fost prezentat de Primărie”.

De cealaltă parte, Primăria Chișinău a anunțat, anterior, că proiectul de execuție a fost trimis deja Ministerului Culturii și că așteaptă avizul CNMI. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Ilie Ceban, în timpul ședinței Primăriei din 3 februarie. 

„Când va fi acest aviz, urmează procedura de licitație și restul”, a menționat Ilie Ceban.

Conform Legii, instituțiile de stat pentru ocrotirea monumentelor sunt obligate să preîntâmpine deteriorarea monumentelor, asigurând efectuarea imediată a lucrărilor de conservare şi restaurare.

În același timp, Sergiu Prodan a sugerat, la 26 iunie 2024, că Primăria nu ar avea bani pentru a finaliza lucrările, calificând drept „o nesimțire” faptul că la mai bine de un an de la descoperire a pavajului, zona respectivă este „un șantier neprotejat”, transformat în parcare.

Citește și: EDITORIAL | Primarul nu verifică nici gurile de canalizare? Parcare pe un șantier nesecurizat cu găuri descoperite, care trebuia să fie zonă pietonală

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.