„Procurorii, într-o situație incertă”
Furtună a declarat că proiectul de lege, votat deja în prima lectură, generează îngrijorări în rândul procurorilor. Acesta a avertizat că incertitudinea privind viitorul profesional al procurorilor și volumul mare de dosare afectează capacitatea de a desfășura investigații eficiente.
Mai mult, crearea unei noi procuraturi într-un termen scurt este considerată „ireală” din punct de vedere practic.
Nu consider că este realist să ai o procuratură funcțională în doar câteva luni. Studierea cauzelor penale, stabilirea organigramei, definirea competențelor – toate acestea sunt aspecte tehnice care necesită timp și pregătire minuțioasă.
Autor: Victor Furtună, șef al PCCOCS
„Călătoria” cauzelor de la o procuratură la alta
„Competențele extinse” ale PCCOCS i-ar împiedica pe procurori se concentreze pe cazurile cu adevărat complexe, a subliniat Furtuna.
Acesta consideră necesară ajustarea competențelor astfel încât PCCOCS să nu investigheze infracțiuni care nu se încadrează în specificul activității instituției.
Totodată, Victor Furtună a ținut să menționeze că există riscuri legate de soarta cauzelor penale, subliniind că lipsa unor mecanisme clare de transfer al dosarelor de la PCCOCS la eventuala PACCO.
... Sunt împotriva ideii ca PCCOCS să aibă competențe atât de extinse. Într-adevăr, avem foarte multe cauze penale care nu sunt de anvergura PCCOCS, iar competența trebuie ajustată, cu siguranță. Dosarele care nu sunt relevante pentru specificul activității PCCOCS ne copleșesc și ne blochează, împiedicându-ne să ne concentrăm pe investigațiile care țin strict de crima organizată și cauzele speciale. Există îngrijorări și în ceea ce privește soarta cauzelor penale. Ca practician, vă spun că nu avem o lună la dispoziție pentru a transfera un dosar de la un procuror la altul sau de la o instituție la alta. Uneori nu avem nici măcar o zi, nici măcar o oră, pentru că nu este clar ce se va întâmpla cu termenele procedurale sau cu măsurile preventive în acele cauze penale. Trebuie să existe mecanisme clare privind soarta cauzelor penale, pentru că există riscul ca acestea să fie afectate. În fiecare cauză penală există avocați care sunt atenți la orice detaliu și își fac meseria. Dacă un procuror omite un termen, avocatul nu îl va ierta, nici judecătorul de instrucție.
Autor: Victor Furtună, șef al PCCOCS
De menționat este faptul că este pentru prima dată când șeful PCCOS participă la consultările proiectului de lege, în contextul în care, anterior, a mai fost organizată o rundă de discuții.
„...în premieră suntem, de fapt, invitați pe această platformă și avem posibilitatea să ne expunem”, a spus Furtună .
CONTEXT. Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate sau, prescurtat, PACCO. Este o nouă structură care ar putea apărea în R. Moldova, dacă proiectul de lege va ajunge să fie votat. În cazul în care „ideea” va deveni lege, asta ar însemna că PA și PCCOCS nu vor mai exista ca entități separate.
Procuratura Anticorupție susține că „nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei fuzionări”.
Nici Procuratura Generală (PG) nu vede cu ochi buni proiectul de lege înregistrat în Parlament. „În urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, a indicat PG în prima sa reacție la noul proiect.
Înregistrat în Parlament la 12 februarie curent, proiectul de lege privind constituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură în Parlament, în cadrul ședinței de pe 20 februarie. Deși inițiativa legislativă a fost criticată de opoziție, majoritatea parlamentară a adoptat proiectul cu 61 de voturi, precizând că încă este nevoie de intervenit cu îmbunătățiri. Împotrivă au votat 21 de parlamentari. „O încercare de a subordona PA și PCCOCS”, a spus ex-socialistul Gaik Vartanean, în prezent deputat neafiliat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.