Mărțișorul este dăruit persoanelor dragi în prima zi de primăvară. Acesta este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor.
În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.
Firul roșu semnifică iubire, protejează de rele, reprezintă vara, aduce aminte de anumite sacrificii. Iar firele albe reprezintă puritate și energie și pace.
Un mit spune că în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.
Deși originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, specialiștii susțin că acest simbol are origini daco-tracice, însă prezintă și influențe romane.
CONTEXT. Zeci de târguri au fost deschise în capitală cu ocazia venirii primăverii. Mărțișoarele sunt vândute atât în Piața Marii Adunări Naționale, cât și la magazinul Guvernului.
Cetățenii le pot procura de la magazinul Executivului, amplasat la parterul clădirii, cu intrarea din strada Gavriil Bănulescu-Bodoni.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.