Chișinău, la 33 de ani de la războiul de pe Nistru: Miting solemn, marșul memoriei, depuneri de flori (LIVE/UPDATE)

Chișinău, la 33 de ani de la războiul de pe Nistru: Miting solemn, marșul memoriei, depuneri de flori (LIVE/UPDATE)

Astăzi, 2 martie, sunt comemorați eroii războiului de pe Nistru. Astfel, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, la Chișinău are loc marșul memoriei, mitinguri solemne și depuneri de flori.

Olga Scripnic

Update 12:00: Manifestațiile oficiale, dedicate Zilei Memoriei și Recunoștinței, au luat sfârșit.

Update 11:40: „În clipe grele ale războiului am scris poezii, despre războiul de pe Nistru”, ne spune Grigore Brînza, fost colonel de poliție.

Update 11:31:

Este Ziua Memoriei. Este stabilită prin lege semnificația acestei zile și ea nu diferă de a mea. 

Eu, ca militar, respect toți acei care îndeplinesc ordinul, fiindcă noi, militarii, suntem diferiți din politicieni și noi trebuie să trăim conform regulamentelor, conform jurământului militar. Acei care au căzut, au îndeplinit jurământul militar dat țării sale (...) 
Poziția mea este că noi, conducerea țării, trebuie să facă tot posibil ca să nu admitem împușcături. Aceasta este măestria și gândirea corectă a oricărei conduceri 0 când nu sunt pierderi de oameni, de vieți omenește. Trebuie să facem tot posibilul ca să fie pace. 

Autor: Victor Gaiciuc, general de divizie, fostul ministru al Apărării

...

Victor Gaiciuc, general de divizie, fostul ministru al Apărării

AGORA

Update 11:29: Studenții Academiei de Poliție și ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, la Complexul Memorial „Eternitate”, țin portretele eroilor căzuți în luptele din 1992.

...

Portretele eroilor căzuți în luptele din 1992

AGORA

Update 11:20: Conducerea de vârf a țării, reprezentanții Guvernului și corpului diplomatic depun flori la monumentul „Maica Îndurerată”.

Update 11:01:

Astăzi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne închinăm în fața jertfirii de sine, vitejiei și patriotismului de care ați dat dovadă alături de camarazii voștri de arme acum 33 de ani.  Pe 2 martie,  a început războiul de pe Nistru, dar luptele, atacurile au început mult mai devreme. Nu am vrut un război, dar l-am trăit.

30 de mii de compatrioți au luptat, 321 de eroi și-au pierdut viața. O mie de persoane au fost rănite (...)

Cinstirea memoriei eroilor noștri este o datorie morală a fiecăruia dintre noi. Este esențial ca generațiile tinere să cunoască istoria, să fie alături de eroii neamului, să fim cu toții alături de mamele celor căzuți, de familiile rămase fără tată, fii, frate și să nu uităm prețul enorm plătit pentru libertate și pace (...)

Avem datoria să spunem adevărul. Conflictul de pe Nistru nu a fost un conflict local, ci a fost declanșat de Rusia pentru a ne slăbi, diviza și controla. Ca și atunci se încearcă și azi divizarea și ciocnirea noastră. Dar ca și atunci, oamenii de pe ambele maluri nu au ce împărți (...)

Cerem ferm retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Vrem să fim un popor liber. Vrem ca Moldova să fie parte a lumii democratice, europene, unde viața este respectată, unde lucrurile se rezolvă prin dialog, nu prin armă, unde domnește buna înțelegere și pacea (...) 

Stimați veterani, știm că povara unui război nu se termină odată cu încetarea focului, că rănile rămân atât cele vizibile cât și cele invizibile (...) În Ziua Memoriei vă spunem cu profundă recunoștință și respect -  Nu sunteți uitați. Sacrificiul eroilor noștri nu va fi uitat. Moldova vă respectă, vă onorează și vă mulțumește.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

Update 10:59: Mitingul solemn, de la Complexul Memorial „Eternitate”, dedicat Zilei Memoriei și Recunoștinței, a fost declarat deschis.

...

Miting solemn

AGORA

Update 10:39:

Ziua de 2 martie este o zi în care să comemorăm eroii care au căzut în războiul pentru apărarea integrității teritoriale. E o zi în care ne arătăm recunoștința pentru sacrificiul lor și să ne amintim că, datorită lor, avem pace și putem să mergem înainte ca țară. Și este o zi a recunoștinței. 

Autor: Radu Marian, deputat PAS

...

Radu Marian, la marșul memoriei

AGORA

Update 10:37:

Este o zi tristă ca pentru toți cetățenii R. Moldova. Este o zi a durerii, a unei țări rănite, care continuă să rămână divizată. Este, poate, cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm de 33 de ani. Este, totodată, o zi a memoriei și a rezistenței unui popor mic, care a luptat în acele momente grele, fără armată, cu mâinile goale, împotriva unei armate bine echipate și instruite. 

După mine 2 martie, este ziua în care marcăm începutul real al independenții R. Moldova.  

Fără retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova nu putem vorbi despre reintegrarea reală a țării. Referitor la formula de reintegrare, nu vorbesc despre statut, trebuie să fie pe cale pașnică.

Autor: Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Update 10:25: Participanții la „marșul memoriei” se îndreptă spre Complexul Memorial „Eternitate”.

În fruntea coloanei s-au aflat portdrapelul, fanfara militară și conducerea de vârf a țării.

...

Maia Sandu, Igor Grosu, Dorin Recean, în fruntea marșului eternitate

AGORA

La „marșul memoriei” au mai participat studenții Academiei de Poliție și ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, care au purtat portretele eroilor căzuți în lupte.

Militari, reprezentanți ai BDS „Fulger” și ai Inspectoratului General de Carabinieri, membrii familiilor, cetățeni, au fost, de asemenea, prezenți la eveniment.

...

Marșul memoriei

AGORA

Update 10:20:

Am venit de la Cahul pentru a comemora persoanele care au căzut pe câmpul de luptă și pe cei care au decedat. Totodată, pentru a arăta lumii întregi că ne dorim pace, liniște și să nu fie război. 

Autor: Participant la marș

...

Marșul memoriei

AGORA

Update 10:15: La evenimentele, din centrul capitalei, participă conducerea de vârf a țării, deputați, miniștri, veterani de război, militari, cetățeni ai R. Moldova.

Știrea inițială: La Chișinău, evenimentele, dedicate Zilei Memoriei și Recunoștinței, au început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

...

Ziua Memoriei și Recunoștinței

AGORA

Ulterior, va avea loc Marșul Memoriei pe traseul Piața Marii Adunări Naționale – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ismail – str. Pan Halippa – Complexul Memorial „Eternitate”.

La Complexul Memorial „Eternitate” se va desfășura mitingul solemn, urmat de depunerea de flori la monumentul „Maica Îndurerată”.

...

Ziua Memoriei și Recunoștinței

AGORA

CONTEXT. În 2 martie, an de an, R. Moldova marchează Ziua Memoriei și Recunoștinței. Ziua în care ne amintim de una dintre cele mai tragice părți ale istoriei țării noastre - războiul de pe Nistru.

Pe un mal, R. Moldova își consolida independența, desprinzându-se de imperiul sovietic. Pe celălalt mal, separatismul prindea rădăcini, fiind susținut politic și militar de Moscova.

CITEȘTE ȘI: Cronica unui război impus: 33 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.