PSRM solicită o dezbatere publică referitoare la Planul de creștere pentru R. Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro.
Totodată, într-un comunicat, formațiunea politică cere „transparență” din partea autorităților în ceea ce privește condițiile acestui împrumut și ale granturilor.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că Sprijinul UE nu este un ajutor real, ci încă un pas spre îndatorarea excesivă a țării (...) Considerăm că orice angajamente financiare majore trebuie asumate doar după consultări cu cetățenii și luând în calcul impactul lor pe termen lung. Moldova merită un sprijin real, nu o povară financiară deghizată în „ajutor european”.
Autor: PSRM, comunicat
PSRM mai scrie că cele 520 de milioane de euro sub formă de granturi „nu sunt niciodată gratuite” și ar putea veni la pachet cu unele condiții. Cu toate acestea, nu menționează clar care ar putea fi riscurile.
Dacă luăm în considerare condițiile împrumuturilor anterioare, perioada de rambursare este de obicei între 20 și 25 de ani (...) Astfel, rata anuală minimă ar fi de aproximativ 3%. Suma totală de rambursat va fi de 2,5 miliarde euro. Astfel, până la rambursarea completă a împrumutului, R. Moldova va achita cu un miliard de euro mai mult decât a primit inițial.
Autor: PSRM
Menționăm că, prin raportare la produs intern brut al R. Moldova, datoria ar valora aproximativ 10% din economia țării.
Citește și: EDITORIAL | Planul Marshall pentru Moldova. Fonduri pentru alinierea la standardele UE
Mai mult, anterior, manageră de programe la Delegația UE în R. Moldova, Aurica Butnari, explica, pentru AGORA, faptul că atunci când R. Moldova nu se putea împrumuta pe extern, o făcea de la băncile comerciale.
„Au fost ani când dobânda a fost de 6 - 8%. A fost dublă sau triplă față de dobânda oferită de Comisia Europeană”, ne spunea Butnari.
Reacție
UE ne oferă cel mai mare sprijin financiar din istoria țării - 1,9 miliarde de euro, dintre care 520 de milioane de euro sunt grant, adică bani gratuiți. Dodon nu vrea să facem drumuri, școli, spitale, nu vrea să deschidem locuri de muncă bine plătite și să avem afaceri locale de succes. Știți de ce? Pentru că el vrea ca Moldova să rămână săracă, nedezvoltată, cu glod și clădiri dărâmate. Pentru că o țară săracă este ușor de controlat de gașca lui și de Kremlin.
Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului
Tot Grosu mai menționează faptul că proiectele din satele noastre sunt finanțate de UE și statele membre și de alți parteneri occidentali.
Dodon nu vrea bani pentru cetățeni, el vrea bani doar pentru buzunarul lui. Oameni buni, ați văzut grădinițe, drumuri sau spitale reparate din bani donați de Rusia? Nu.
Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului
CONTEXT. La 11 martie, Parlamentul European a votat în favoarea Planului de creștere pentru R. Moldova, cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată țării.
În valoare de 1,9 miliarde de euro, acesta prevede 520 de milioane de euro în granturi și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă.
Fondurile vor fi acordate de două ori pe an, în urma cererilor Guvernului R. Moldova, iar Comisia Europeană va verifica dacă au fost îndeplinite condițiile din Planul de Reformă.
Planul are trei piloni esențiali: dezvoltarea infrastructurii și creșterea asistenței financiare, integrarea progresivă a Moldovei în Piața Unică a UE și implementarea unor reforme socio-economice fundamentale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.