Siria adoptă o nouă Constituție temporară: Puteri extinse pentru președintele interimar și menținerea legii islamice

Președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Shara.

AFP

Siria adoptă o nouă Constituție temporară: Puteri extinse pentru președintele interimar și menținerea legii islamice

Siria are o nouă Constituție temporară, adoptată de guvernul de tranziție condus de președintele interimar Ahmed al-Shara. Documentul îi oferă acestuia puteri extinse, păstrând în același timp legea islamică drept fundament al sistemului juridic. Constituția, semnată joi, vine după dizolvarea precedentului cadru constituțional în urma înlăturării de la putere a fostului lider autoritar Bashar al-Assad, scrie The New York Times.

Doina Alexa

Constituție temporară, puteri extinse pentru președinte

Ahmed al-Shara, care a condus răsturnarea lui Bashar al-Assad în decembrie anul trecut, a declarat că acest moment marchează începutul unei „noi istorii” pentru Siria, după decenii de dictatură și un lung război civil. Noua Constituție garantează libertatea de exprimare, a presei și a informației – o schimbare radicală față de regimul opresiv al lui Assad.

În plus, documentul promite protecția drepturilor femeilor și ale tuturor cetățenilor sirieni pe durata perioadei de tranziție de cinci ani. La finalul acesteia, Siria va adopta o Constituție permanentă, iar alegeri pentru președinție și parlament vor fi organizate.

Președintele interimar își menține controlul asupra guvernării

Noua Constituție oferă președintelui interimar autoritate executivă completă și dreptul de a declara starea de urgență. Acesta va numi o treime din parlamentul de tranziție, în timp ce restul va fi ales de comisii electorale sub supravegherea unui comitet desemnat tot de el.

Documentul prevede independența sistemului judiciar, însă președintele este singurul responsabil de numirea judecătorilor Curții Constituționale, care ar trebui să-l țină sub control. Nu există nicio prevedere prin care numirile să fie aprobate de altă instituție, fiind specificat doar că judecătorii trebuie să fie „imparțiali”.

Abdul Hamid al-Awak, membru al comisiei care a redactat noua Constituție, susține că aceasta asigură separarea puterilor, spre deosebire de regimul precedent, în care Assad concentra toată autoritatea. Cu toate acestea, unii sirieni se tem că al-Shara își păstrează prea multă putere, ceea ce ar putea împiedica o schimbare reală după mai mult de 50 de ani de dictatură.

Reacții internaționale și implicații pentru minorități

Guy Pedersen, trimisul special al ONU pentru Siria, și-a exprimat speranța că noul cadru constituțional va contribui la restaurarea statului de drept și la o tranziție pașnică.

Totuși, noua Constituție păstrează o prevedere conform căreia președintele Siriei trebuie să fie musulman și menționează că legea islamică va rămâne sursa principală de legislație. În același timp, documentul promite că „libertatea de credință este garantată”, deși toate drepturile pot fi restricționate dacă sunt considerate o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice.

Guvernul de tranziție este format în mare parte din foști rebeli sunniți, iar criticii lui al-Shara pun sub semnul întrebării adevăratele sale intenții. Fost lider al unui grup islamist cu legături anterioare cu Al-Qaeda, unii se îndoiesc că s-a distanțat complet de ideologiile jihadiste.

Violențele sectare continuă să afecteze stabilitatea țării. Săptămâna trecută, forțele loiale regimului Assad au atacat unități ale noii guvernări, ceea ce a dus la represalii dure și la atacuri împotriva civililor, potrivit rapoartelor ONU și ale organizațiilor de monitorizare a conflictului. Aceste confruntări au vizat în special minoritatea alawită, căreia îi aparține și familia Assad, demonstrând că al-Shara nu controlează încă întreg teritoriul sau toate facțiunile guvernamentale.

Relațiile internaționale și viitorul Siriei

Statele Unite și Uniunea Europeană rămân reticente în privința ridicării sancțiunilor impuse regimului Assad, cerând dovezi clare că noua guvernare respectă drepturile minorităților și urmează un proces politic inclusiv. Ridicarea acestor sancțiuni este crucială pentru redresarea economiei siriene, una dintre cele mai mari provocări ale administrației al-Shara.

În ciuda promisiunilor oficiale de protecție a minorităților, noua Constituție a fost criticată de comunitatea kurdă. Consiliul Democratic Sirian, ramura politică a forțelor kurde care controlează nord-estul țării, a acuzat că documentul „reproduce autoritarismul într-o nouă formă” și oferă președintelui puteri prea mari.

Rămâne de văzut dacă această nemulțumire va afecta acordul recent încheiat între guvernul de tranziție și forțele kurde susținute de SUA, prin care acestea urmează să fie integrate în instituțiile civile și militare ale Siriei.

Noua Constituție garantează și drepturile femeilor la educație și muncă, afirmând că acestea vor avea „drepturi sociale, economice și politice depline”. De la preluarea puterii, al-Shara a încercat să atenueze îngrijorările privind statutul femeilor în noua Sirie. Într-un discurs ținut în ianuarie, a folosit un limbaj incluziv de gen – o raritate în regiune –, recunoscând rolul femeilor în revoluție și suferințele îndurate de acestea.

În timp ce noua guvernare încearcă să-și consolideze poziția, mulți sirieni și observatori internaționali rămân sceptici, întrebându-se dacă această tranziție reprezintă cu adevărat o ruptură de trecutul autoritar sau doar o reconfigurare a puterii.

CONTEXT. În decembrie, președinția lui Assad a căzut în mâinile forțelor rebele conduse de facțiunea islamistă Hayat Tahrir al-Sham. Armata a fost nevoită să se retragă din Hama, un oraș strategic între capitala Damasc și Alep — al patrulea oraș ca mărime al Siriei — în fața unui atac rapid din partea rebelilor

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.