Protestatarii au blocat un pod în centrul Budapestei, în seara zilei de marți, după ce parlamentul a adoptat măsura, accelerând votarea legii, care a fost propusă luni de partidul de dreapta Fidesz al lui Orban.
Președintele Tamas Sulyok, un fost șef al Curții Constituționale care a fost ales în această poziție în mare parte ceremonială în urmă cu un an de către majoritatea parlamentară Fidesz, a promulgat legea.
Legea interzice marșul Pride pe motiv că ar putea fi considerat dăunător copiilor.
Orban, care se confruntă cu o economie în dificultate și cu o provocare fără precedent din partea unui nou partid de opoziție înainte de alegerile din 2026, critică de mult timp comunitatea LGBT.
Politicile sale îl pun adesea în conflict cu restul Uniunii Europene.
Hadja Lahbib, comisarul european pentru egalitate, a scris pe platforma X că „dreptul de întrunire pașnică este un drept fundamental care trebuie susținut în întreaga Uniune Europeană”.
Michael O'Flaherty, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, o instituție independentă care promovează drepturile omului în Europa, a declarat că este 'foarte îngrijorat' de noua lege și l-a îndemnat pe Sulyok să se opună prin veto.
Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a criticat, de asemenea, legea și a spus că marșul Pride din acest an 'ar putea fi mai mare ca oricând'. Organizatorii au precizat că intenționează să continue cu pregătirea marșului din acest an - programat pentru 28 iunie - în ciuda interdicției.
Orban, în funcție din 2010, a promis, de asemenea, să reprime finanțarea străină a instituțiilor media și ONG-urilor independente, încurajat de mișcările aliatului său, președintele american Donald Trump, notează sursa citată.
Citește și: Ungaria interzice prin lege marșul Pride. O nouă lege, adoptată de Parlamentul de la Budapesta
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.