Everest: Drone de transport, pentru reducerea riscurilor la care sunt expuși șerpașii

unsplash.com

Everest: Drone de transport, pentru reducerea riscurilor la care sunt expuși șerpașii

Începând cu sezonul de ascensiuni din aprilie, drone capabile să transporte încărcături la altitudini mari vor fi testate pe versantul sudic al Everestului. Acestea ar putea înlocui parțial eforturile fizice extreme ale șerpașilor și ar contribui la reducerea numărului de accidente în zonele cu risc ridicat, scrie The New York Times.

Doina Alexa

În Nepal, drone de transport vor fi testate în această primăvară pentru a prelua sarcinile cele mai periculoase ale șerpașilor: transportul de echipamente, alimente, cilindri de oxigen și chiar evacuarea deșeurilor de la altitudini mari.

Aparatele de zbor sunt capabile să transporte până la 16 kilograme și să reducă semnificativ timpul de deplasare între tabăra de bază și Camp I — o rută care, pe jos, durează aproximativ șapte ore, dar cu drona poate fi parcursă în 15 minute.

Dronele, model FlyCart 30, au fost donate startup-ului nepalez AirLift de către compania chineză DJI. Echipamentele au fost deja testate în condiții extreme, iar în timpul unui zbor de probă pe vârful Ama Dablam, au reușit să transporte peste 600 de kilograme de deșeuri și să livreze alimente calde într-un timp de doar șase minute.

Proiectul a fost accelerat de un accident tragic petrecut în 2023, când trei șerpași și-au pierdut viața sub o avalanșă în timp ce instalau frânghii de siguranță pentru alpiniști. Recuperarea corpurilor nu a fost posibilă din cauza instabilității gheții. Cazul a generat o dezbatere la nivelul comunității montane din Nepal privind necesitatea unor soluții tehnologice care să reducă riscurile la care sunt expuși ghizii locali.

Dronele ar putea avea și o funcție cartografică importantă. Traseele de ascensiune din zona Khumbu Icefall se schimbă de la un sezon la altul, iar localizarea rutei anterioare este adesea dificilă. Dronele echipate cu sisteme de geolocalizare ar putea ajuta la identificarea rapidă și sigură a acestor trasee.

Pe termen lung, inițiatorii proiectului speră că dronele vor compensa și scăderea numărului de șerpași disponibili, cauzată de riscurile ridicate și de migrarea forței de muncă spre alte domenii sau în afara țării.

CONTEXT. În fiecare sezon de ascensiune, șerpașii efectuează zeci de urcări prin cele mai periculoase secțiuni ale Everestului, transportând scări metalice, frânghii, oxigen, medicamente și alte provizii esențiale pentru taberele superioare. Costul ridicat al echipamentelor — estimat la peste 70.000 de dolari pentru o dronă complet echipată — reprezintă un obstacol pentru implementarea pe scară largă. Compania AirLift explorează posibilitatea producerii locale a dronelor, ceea ce ar putea reduce semnificativ prețul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.