Porcii de la ferma din Anenii Noi, înhumați la groapa de gunoi locală. Ministerul Mediului: „Nu se află în zona de protecție a râului Bîc”

Foto simbol:Capital

Porcii de la ferma din Anenii Noi, înhumați la groapa de gunoi locală. Ministerul Mediului: „Nu se află în zona de protecție a râului Bîc”

Porcii de la ferma din Roșcani, Anenii Noi, vor fi înhumați la groapa de gunoi locală. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului, la 24 martie curent. Autoritatea a ținut să precizeze că, în acea zonă, „stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane”.

Valeria David

La fel, Ministerul Mediului a subliniat că perimetrul gropii nu se află în zona de protecție a râului Bîc.

Procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. 

În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. 

Autor: Ministerul Mediului

Gropile destinate înhumării au o adâncime cuprinsă între șase si nouă metri.

„Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție”, se arată într-un comunicat al autorității.

CONTEXT. La 16 martie curent, la o fermă din Anenii Noi, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Inspectorii ANSA au constatat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici.

Ferma afectată de pesta porcină africană suferă pierderi de circa 440 de milioane de lei. Cel puțin asta a comunicat directoarea generală a companiei, Ecaterina Perebinos. Totodată, aceasta a comunicat că nu poate spune suma exactă a despăgubirilor pe care o va cere de la stat, însă a precizat că ar putea fi vorba despre circa 150 de milioane de lei.

Ulterior, câteva zeci de locuitori ai satelor Roscani și Calfa din raionul Anenii Noi au ieșit la proteste în apropierea locului unde sunt îngropați cei 65 de mii de porci sacrificați, drept urmare a unui focar de pestă africană. Aceștia s-au arătat îngrijorați de posibilele consecințe de mediu.

CITEȘTE ȘI: „Pierderi de circa 440 de milioane de lei”: Directoarea fermei afectate de pestă porcină, detalii despre focarul de infecție

ANSA le solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, pentru a le aduce în Republica Moldova. „Acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, transmite autoritatea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.