Nu e o noutate, tehnologiile schimbă peisajul economic și social al unei țării, companii, iar Inteligența Artificială (AI) și Big Data devin tot mai relevante în acest proces de digitalizare.
„Mulți fac o analogie AI, ca viteză de dezvoltare, cu internetul sau electricitatea. Cam așa impact o să aibă asupra civilizației noastre. Eu compar AI-ul cu internetul prin anii '90 - '95, când abia-abia a început a apărea modemele. Lumea încă nu știa, nu erau multe site-uri, dar practic câteva milioane de oameni din întreaga lume foloseau internetul. Exact așa și cam la această etapă se află inteligența artificială acum. Mulți au auzit, puțini încă au folosit. Unii se sperie. Alții în schimb profită de aceste oportunități. Eu cred că o să fie o mai mare revoluție decât a Internetului, pentru că inteligența artificială duce costul de inteligență la zero. Adică costurile de a face ceva inteligent cu ajutorul Inteligenței Artificiale o să fie zero. Acum îți trebuie să angajezi oameni ca să faci ceva, dar cu timpul o să fie zero. Și respectiv, asta va schimba comportamentul foarte multor oameni cum abordează o problemă, cât de greu se rezolvă, cât e de costisitor.”
Autor: Vitalie Eșanu, Fondator & CTO Soofragio | Cofondatorul Privesc.Eu.
Cum AI poate genera o revoluție economică și administrativă
Tehnologia și AI oferă oportunități și pentru eficientizarea serviciilor publice și creșterea competitivității economice. Pot fi automatizate procese birocratice și astfel redus timpul de așteptare pentru cetățeni, optimizate resursele administrative. Pentru antreprenori, analiza de date ajută companiile să înțeleagă mai bine nevoile pieței și să ia decizii informate. De cealaltă parte, în administrația publică, AI poate fi utilizat pentru optimizarea legislației, eficientizarea utilizării bazelor de date etc.
„O să crească foarte multe business-uri noi. De exemplu, cu 100 și ceva de ani în urmă erau profesii care strângeau blocuri de gheață iarna și vara le vindeau. Dar, după ce au apărut frigiderele, a dispărut profesia asta. Eu cred că business-urile care există, adoptând AI-ul, o să aducă mult mai multă valoare. În cazul startupurilor care se creează aici, pentru că noi suntem o țară mică, din start, ele trebuie să fie internaționale. Dacă nu sunt internaționale, cumva nu este multă valoare adăugată.”
Autor: Vitalie Eșanu, Fondator & CTO Soofragio | Cofondatorul Privesc.Eu.
Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” revine cu a doua ediție, în perioada 3-4 aprilie 2025, la centrul Tekwill și Castel Mimi, sub sloganul „Humans. Powered by AI”. Evenimentul va evidenția cele mai recente evoluții, tendințe, provocări și oportunități din domeniul inteligenței artificiale (IA) și big data și va pune în discuție impactul tehnologiilor emergente asupra industriilor și sectoarelor esențiale. Conferința va întruni experți de top, lideri din sectorul tehnologiilor informaționale și industriilor strategice, reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova, precum și specialiști din domeniul cercetării și dezvoltării, atât la nivel național, cât și internațional. Agenda evenimentului este structurată pe trei direcții principale – Inteligența Artificială în Business, Finanțe și Guvernanță Publică. Prima ediție, desfășurată în 2024, a reunit peste 700 de participanți. Înregistrează-te pe aimoldova.org.
Un alt domeniu în care AI joacă un rol crucial este lupta împotriva dezinformării. Algoritmii de învățare automată pot detecta știrile false și analiza tiparele de distribuire a informațiilor manipulatoare. Prin AI, putem identifica sursele dezinformării și putem îmbunătăți educația media a populației. Ce soluții întrevede aici Vitalie Eșanu, vezi în video.
Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” este organizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Camera Americană de Comerț Moldova (AmCham Moldova) și AC Tech, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova. Conferința are loc sub egida Prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean.
Partenerii evenimentului:
Parteneri strategici: Guvernul Republicii Moldova | Visa | Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) | Fondul de investiții UMAEF
Parteneri Gold: Orange | SAS | Fundația T4
Parteneri Silver: Google | DAAC | UiPath
Parteneri Technology: Jobber | Paynet
Parteneri de agendă: Aspen Institute Romania | StrategEast
Parteneri media: Forbes | AGORA | Simpals | Știri.md | Point.md | NewsMaker | Revista „Business Class”
Participă la discuțiile care vor configura viitorul AI și Big Data în Moldova și în regiune! Fii parte din conversațiile esențiale despre inovație, reglementare și impactul AI asupra economiei și societății. Înregistrează-te acum pe www.aimoldova.org.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.