Ordinea de zi a unei ședințe AGA Romgaz de la finalul lunii aprilie include subiectul „Aprobarea înființării și înregistrării la Registrul de stat al persoanelor juridice din Republica Moldova a societății comerciale cu răspundere limitată cu denumirea „Romgaz Furnizare M SRL”, cu sediul în municipiul Chișinău, având ca obiect de activitate principal comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte″.
Republica Moldova a cerut României în prima parte a lunii garantarea accesului la achiziții de gaze din producția celei mai mari exploatări offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, unde producția este așteptată să înceapă în 2027 și ai cărei concesionari sunt OMV Petrom și Romgaz, cu participații egale, de câte 50%.
OMV Petrom a început deja să vândă în avans la export din cota care-i va reveni din ce se va extrage din zăcământul offshore, iar Ungaria și-a manifestat și ea interesul de a cumpăra.
Cei doi parteneri de la Neptun Deep au avut o pondere de peste 60% în importurile de gaze naturale ale Republicii Moldova din primele nouă luni ale anului 2024, potrivit datelor traderului dominat din Moldova, compania Energocom.
Sursa notează că Romgaz a primit luna trecută trei oferte, de la trei asocieri de firme, la procedura publică de contractare a achiziției și implementării unui sistem informatic prin care vrea să furnizeze gaze și energie către un număr „nelimitat” de clienți finali, inclusiv casnici. Documentația procedurii arată că platforma de furnizare a Romgaz ar putea fi activată în octombrie sau noiembrie 2025.
Presiunea asupra Romgaz pentru a-și dezvolta activitatea de furnizare către clienți finali este mare, în perspectiva eliminării – la un moment dat – a actualului sistem de plafonare a prețurilor la energie și gaze.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.