Automobilul diplomației ruse la Chișinău a fost folosit de fostul șef al KGB-ului transnistrean, Vladimir Antiufeev. Acesta, deși a fost dat în căutare internațională de Chișinău în 2004, timp de un deceniu a circulat nestingherit cu mașinile Ambasadei Rusiei, costată jurnalistul.
Menționă că Antiufeev a fost implicat ulterior în anexarea Crimeei și în crearea autoproclamatei republici Donețk în estul Ucrainei.
Mai mult, numerele diplomatice ale vehiculului folosit de Antiufeev au fost mai târziu atribuite unei mașini puse la dispoziția lui Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului rus al Dumei de Stat pentru Afaceri CSI.
Automobilul a fost fotografiat la Chișinău în 2020, în fața sediului Partidului Socialiștilor, imediat după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale. Precizăm că RISE a investigat influențele ruse asupra politicului din Moldova în perioada alegerilor din 2020. E vorba de proiectul „Kremlinovici”.
Amintim că, o investigație anterioară ale RISE a dezvăluit cum ofițerii FSB-ului rus folosesc pașapoarte diplomatice emise de Ministerul de Externe al Rusiei pentru a intra nestingheriți în Republica Moldova și în regiunea transnistreană.
Practica continuă în prezent odată cu cazul din 19 martie. Amintim că de această dată, deputatul moldovean Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție și finanțare ilegală a unui partid politic, a părăsit țara folosind un vehicul al Ambasadei Rusiei. Acesta a ajuns pe teritoriul regiunii transnistrene, tot sub protecția Federației Ruse. Cel puțin aceasta denotă din declarațiile SIS prin care se menționează că deputatul condamnat s-ar afla acum pe teritoriul pretinsului Consulat rus la Tiraspol.
„Avem dovezi clare că Rusia l-a ajutat pe Alexandr Nesterovschi să evite închisoarea. Aceste acțiuni subminează suveranitatea și justiția Republicii Moldova”, a spus șeful SIS, Alexandru Musteață.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.