În ultimele luni, literalmente, vedem sute de miliarde de euro și dolari alocați. Uitați-vă la ce au anunțat germanii, europenii și multe alte țări. Acesta este, probabil, cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru apărare din partea europeană a NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Dar avem nevoie de și mai mult, așa că acesta va fi un subiect de discuție. (....) Știm că SUA au așteptări. Așteptarea lor este ca europenii și canadienii să cheltuie mai mult pentru apărare. Și acest lucru se întâmplă deja. După cum am spus, este cea mai mare creștere a cheltuielilor de apărare din Europa de la căderea Zidului Berlinului în 1989.
Autor: Mark Rutte, secretar general al NATO
NATO
Rutte crede că există un angajament clar din partea SUA, dar și o așteptare clară privind echilibrarea cheltuielilor în Europa. „Acest lucru este necesar din cauza amenințării rusești, a creșterii militare a Chinei și a pericolelor reprezentate de Iran și Coreea de Nord”, a declarat Rutte.
La reuniunea de la Bruxelles participă, de asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei.
„Avem un program foarte încărcat, iar un fir comun al discuțiilor va fi Ucraina – cum să o menținem în luptă și cum să ne asigurăm că primește sprijinul militar necesar (...) Toți cei 32 de membri sunt concentrați pe apărarea teritoriului NATO împotriva Rusiei, care reprezintă o amenințare pe termen lung. Această amenințare va persista chiar și dacă se va ajunge la un acord în Ucraina. De asemenea, observăm acțiunile Chinei și colaborarea tot mai strânsă dintre Rusia, Coreea de Nord, China și Iran. Trebuie să privim aceste regiuni în ansamblu, iar acest aspect va fi prioritar pentru noi”, a mai declarat Rutte.
Cât despre negocierile de pace, Rutte pare a fi optimist.
NATO
Să fie clar: SUA au reușit să deblocheze situația. Lucrează cu Rusia și Ucraina pentru a ajunge la un acord de pace, iar probabil, un pas intermediar va fi un armistițiu. Acest lucru este pozitiv și, de când Trump și echipa sa au început aceste negocieri în ianuarie, noi susținem eforturile lor.
Autor: Mark Rutte, secretar general al NATO
Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că se estimează că europenii și canadienii vor trebui să cheltuie peste 3% din PIB pentru apărare. Anterior, acesta a subliniat că procesul de stabilire a unui nou obiectiv se va încheia în aprilie sau mai.
Conform obiectivului anterior, membrii alianței militare s-au angajat să cheltuie anual cel puțin 2% din PIB pentru apărare până în 2024. Dintre cei 32 de membri, 23 sunt așteptați să fi atins acest prag. Conform estimărilor NATO pentru 2024, realizate în iunie 2024, Polonia era prevăzută să fie cel mai mare contributor pentru al doilea an consecutiv, alocând 4,1% din PIB (valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse). Estonia s-a clasat pe locul al doilea, cu 3,4%, iar SUA pe locul al treilea, tot cu 3,4%, un nivel similar cu cel din ultimul deceniu. Regatul Unit s-a situat pe locul nouă, cu 2,3%. Guvernul britanic s-a angajat să majoreze acest procent la 2,5%, dar nu a precizat când va avea loc această creștere. Media pentru membrii NATO din Europa și Canada este estimată la 2,0%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.