La 10 martie curent, magistrații de la Judecătoria Orhei, sediul Rezina, au decis „eliberarea condiționată”, înainte de termen, al condamnatului Iurie Radulov.
În aceeași încheiere este menționat că Radulov are următoarele obligațiuni:
- să se prezinte la biroul de probaţiune din raza teritorială unde îşi are domiciliul, în termen de cinci zile de la liberare, pentru a fi înregistrat la evidenţă la locul de domiciliu;
- să nu-și schimbe domiciliu fără consimţământul biroului de probaţiune din raza teritorială unde îşi are domiciliul;
- să participe la programe probaţionale.
Șase zile mai târziu, condamnatul a părăsit teritoriul R. Moldova. Informația a fost confirmată, pentru AGORA, de ofițera de presă a IGP.
Precizez că, nici până în acest moment, în adresa Poliției nu au parvenit careva solicitări ale instanței de judecată, sau alte altor instituții, de a asigura anumite măsuri restrictive în raport cu acesta.
Autor: Diana Fetco, ofițera de presă a IGP
Menționăm că, la 1 martie 2004, Radulov a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție la detenție pe viață.
„Sentinţa a intrat în vigoare la 1 aprilie 2004. Începutul termenului: 4 aprilie 2001. Anterior cu antecedente penale”, se arată în încheierea din 10 martie 2025 a Judecătoriei Orhei.
Extras din încheierea Judecătoriei Orhei, 10 martie 2025
Portalul Național al Instanțelor de Judecată
Iurie Radulov a fost liderul unei grupări criminale din R. Moldova. El a fost condamnat pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, scrie Moldova1.
În anul 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor.
Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.
CONTEXT. Un caz similar a avut loc și la 27 martie, când Judecătoria Orhei, sediul Rezina, a admis cererea avocatului în interesele condamnatului Alexandr Sinigur și a dispus liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen.
Citește și: Alexandr Sinigur, condamnat pe viață și eliberat din detenție, a fost, din nou, reținut
Drept urmare a acestor două cazuri, Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia a fost luată de Biroului permanent național al partidului, la 4 aprilie.
Din cauza unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață. Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave. Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei, care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani - a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen.
Autor: PAS
De cealaltă parte, la 3 aprilie, după eliberarea deținutului Sinigur, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Stamate scria că „posibilitatea revizuirii pedepsei si eliberării condiționate înainte de termen a deținuților pe viață este „prevăzută de Codul Penal, de la adoptarea acestuia în 2002” și că „nu este vorba despre legea amnistiei”.
Acest mecanism face parte din standardele Europene în materie. Sunt câteva decizii CEDO care obligă statele membre să asigure o posibilitate de revizuire a pedepsei pentru deținuții pe viață. Anume acest mecanism a fost aplicat atât în cazul lui Sinigur, cât și al lui Radulov.
Autor: Olesea Stamate
Citește și: „Toate acțiunile mele au fost corecte și legale”. Stamate, despre excluderea din PAS
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.