Cum poți ajunge la 70 de ani fără boli cronice: alimentația joacă un rol esențial

DOC.RO

Cum poți ajunge la 70 de ani fără boli cronice: alimentația joacă un rol esențial

Un studiu amplu realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a urmărit timp de 30 de ani peste 100.000 de americani, pentru a descoperi care sunt obiceiurile alimentare ce pot contribui la o îmbătrânire sănătoasă. Rezultatele sunt clare: o dietă echilibrată și constantă de-a lungul vieții crește șansele de a ajunge la vârsta de 70 de ani fără boli cronice sau probleme majore de sănătate, scrie CNN.

Alina Corobceanu

Ce înseamnă „îmbătrânire sănătoasă”?

Studiul a definit îmbătrânirea sănătoasă drept atingerea vârstei de 70 de ani fără afecțiuni precum diabet, hipertensiune, boli de inimă, deficiențe cognitive sau mentale. Aproximativ 9,3% dintre participanți au reușit să atingă acest prag.

Ce au avut în comun acești oameni?

Alimentația a fost cheia. Participanții care au consumat frecvent fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, grăsimi sănătoase și lactate degresate au avut cele mai mari șanse de a îmbătrâni fără probleme de sănătate. Pe de altă parte, grăsimile trans, sarea în exces, băuturile îndulcite și carnea roșie procesată au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice.

Opt modele alimentare sănătoase analizate

Studiul a luat în calcul opt tipuri de diete recunoscute pentru beneficiile lor:

  • Dieta mediteraneană și variantele sale
  • Dieta DASH (pentru reducerea tensiunii arteriale)
  • Dieta MIND (pentru sănătatea creierului)
  • Dieta pe bază de plante (cu alimente integrale)
  • Dieta pentru sănătatea planetei (cu accent pe sustenabilitate)
  • Modele alimentare care reduc inflamația sau influențează sănătatea metabolică

Dr. Leana Wen, medic și profesor la Universitatea George Washington, subliniază că alegerile nutriționale de zi cu zi pot avea un impact uriaș pe termen lung. Ea recomandă:

  • Evitarea băuturilor zaharoase și a alimentelor ultraprocesate
  • Citirea etichetelor produselor (ingredientele numeroase și aditivii sunt un semn că produsul este ultraprocesat).
  • Prioritizarea alimentelor naturale, cu puțină prelucrare

Un stil de viață echilibrat, cu accent pe o alimentație sănătoasă și diversificată, poate fi cheia pentru a trăi mai mult și mai bine. Pe lângă beneficiile individuale, promovarea unor diete sănătoase la scară largă poate reduce presiunea asupra sistemului medical și susține o societate activă și productivă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.