Topul celor mai puternice pașapoarte din lume: Moldova pe locul 92 printre 199 de țări

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume: Moldova pe locul 92 printre 199 de țări

Irlanda are cel mai puternic pașaport din lume, potrivit Nomad Passport Index 2025, scrie CNBC. Pașaportul R. Moldova se regăsește pe locul 92 printre cele 199 de țări evaluate. Mult mai sus, în top 50, se regăsește pașaportul României. În acest an, clasamentul ia în calcul mai multe criterii pe lângă libertatea de călătorie.

Irina Soltan

Este pentru prima dată când țara din nordul Europei ocupă locul întâi singură în clasamentul anual de la Nomad Capitalist, o companie de consultanță fiscală și de imigrare. Cu toate acestea, Irlanda s-a apropiat de vârful topului în 2020, când s-a clasat pe primul loc alături de Luxemburg și Suedia.

„Irlanda a zguduit clasamentul, datorită reputației internaționale puternice a țării, politicilor fiscale favorabile afacerilor și flexibilității generale a cetățeniei”, a declarat asociatul de cercetare al companiei, Javier Correa, pentru CNBC Travel .

Spre deosebire de alte clasamente, care evaluează adesea pașapoartele doar pe baza puterii lor de călătorie fără viză, clasamentul Nomad Capitalist analizează cinci criterii:

  1. Călătorie fără viză - 50%
  2. Impozitare - 20%
  3. Percepția globală - 10%
  4. Capacitatea de a deține dublă cetățenie — 10%
  5. Libertatea personală (libertatea presei, serviciul militar obligatoriu etc.) — 10%

Acești factori le permit oamenilor care iau în considerare un pașaport diferit sau suplimentar să înțeleagă mai bine „adevărata valoare” a cetățenilor din întreaga lume și, în cele din urmă, să „meargă acolo unde sunt tratați cel mai bine”, potrivit indexului.

Clasamentul pașapoartelor

A noua ediție a listei clasifică 199 de țări și teritorii folosind 20 de surse, cum ar fi autoritățile fiscale ale țărilor pentru clasamentele fiscale, Raportul Fericirii Mondiale și Indicele Dezvoltării Umane al Națiunilor Unite pentru clasamentele de percepție.

Scorurile variază de la 10 la 50, cu excepția categoriei de viză, care este numărul de țări în care deținătorii de pașapoarte pot intra fără a avea nevoie de viză.

...

Foto: Nomad capitalist

Țările europene dețin nouă dintre primele 10 locuri. Cele mai bine clasate pașapoarte din afara Europei sunt Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă, ambele fiind la egalitate pe locul 10.

Lista  completă  poate fi vizualizată pe site-ul Nomad Capitalist.

Pașaportul R. Moldova - pe locul 92 printre 199 de țări

În Nomad Passport Index 2025, Republica Moldova se află la egalitate cu Bosnia și Herțegovina, pe locul 92, cu un scor de 76.00.

Interesant este că pașaportul Moldovei este mai „puternic” decât cel al Venezuela (94) – 75.00, Rusiei (95) – 73.50, Qatar (96) – 73.00, Kuwait (97) – 72.00, Thailanda (102) – 67.00.

Deși Moldova nu are un pașaport „premium”, e totuși peste țări mari și mai dezvoltate economic în termeni de libertate de călătorie , acces la dublă cetățenie și libertăți personale.

La capitolul călătorii fără viză, pașaportul moldovenesc oferă acces în 124 de țări, ceea ce îl plasează într-o zonă medie – suficient pentru a facilita deplasările internaționale, dar departe de pașapoartele de top care oferă acces în peste 180 de state.

Din perspectiva regimului fiscal, Moldova primește un scor de 30 de puncte, indicând o abordare echilibrată pentru cetățenii care trăiesc în străinătate – nu foarte favorabilă, dar nici restrictivă.

În ceea ce privește percepția internațională, pașaportul moldovenesc este evaluat tot cu 30 de puncte, ceea ce reflectă o imagine neutră: nu este asociat cu țări problematice, dar nici nu oferă prestigiul unui pașaport occidental.

Un avantaj semnificativ este faptul că Moldova permite cetățenia dublă, obținând aici tot 30 de puncte. Aceasta oferă flexibilitate cetățenilor care doresc să dețină un al doilea pașaport fără a renunța la cel moldovenesc.

În schimb, cel mai slab scor este la categoria libertăți personale, unde Moldova primește doar 20 de puncte, un indiciu al problemelor legate de corupție, stat de drept și libertatea presei – aspecte care influențează negativ calitatea cetățeniei.

...

Foto: Nomad capitalist

Grecia crește, Emiratele Arabe Unite scad

Grecia - la egalitate pe locul doi, Slovenia - la egalitate pe locul 13 și Spania - la egalitate pe locul 32, au urcat în clasamentul din 2025, alimentate de modificările scorurilor fiscale ale fiecărei țări.

Cu toate acestea, alte țări — inclusiv Lituania, Țările de Jos, Germania și Ungaria — au coborât în ​​clasament. În special, Emiratele Arabe Unite – care a fost numărul unu în 2023 și la egalitate cu numărul șase în 2024 – s-au mutat pe locul 10 în 2025.

„Taxele introduse recent... au pătat atractivitatea în cazul Emiratelor Arabe Unite pentru antreprenorii globali”, se arată în comunicat.

Țările care se află în fruntea altor liste, cum ar fi Singapore și Japonia, se află mai jos în lista lui Nomad Capitalist. Ambele au un scor scăzut pentru cetățenia dublă, care este restricționată în Japonia și nu este recunoscută în Singapore . Japonia este, de asemenea, încadrată în categoria de impozitare, în timp ce Singapore are scoruri slabe pentru libertățile personale.

Singapore s-a clasat pe locul 126 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2024 al Reporters Without Borders și cere cetățenilor de sex masculin și rezidenților permanenți să servească aproximativ doi ani în armată când împlinesc 18 ani. Națiunea insulară are totuși cele mai bune scoruri pentru „percepție”.

Cele mai slabe pașapoarte de pe listă, clasate de la 195 la 199, sunt Pakistan, Irak, Eritreea, Yemen și Afganistan.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.