Ce este Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova?
Deschis în 2017 la solicitarea autorităților Republicii Moldova, Oficiul de legătură al NATO de la Chișinău funcționează ca misiune diplomatică oficială a Alianței în țara noastră. Acesta are un rol important în consolidarea relațiilor NATO – Moldova, facilitând dialogul politic și cooperarea practică, oferind consultanță și asistență pentru implementarea programelor comune, precum și promovând în rândul publicului o mai bună înțelegere a parteneriatului dintre Moldova și NATO prin activități de diplomație publică, precizează Alianța Nord-Atlantică.
Încă din momentul deschiderii era specificat caracterul civil și diplomatic al acestei misiuni, scopul principal fiind coordonarea programelor de sprijin derulate de NATO în R. Moldova. Totodată, Oficiul de legătură al NATO are rolul de a oferi asistență în procesul de modernizare a sistemului de apărare și securitate al R. Moldova, scrie DW.
Oficiul de legătură al NATO a fost deschis la cererea Guvernului de la Chișinău și nu implică obligații din partea țării noastre, astfel de reprezentanțe fiind deschise în mai multe țări partenere NATO.
Diferența dintre Oficiul de legătură și Centrul de Informare şi Documentare
Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) din R. Moldova este o organizație neguvernamentală care are ca scop informarea publicului despre valorile și principiile euro-atlantice. Centrul sprijină cooperarea dintre Moldova și NATO, desfășurând activități educative și de comunicare pentru a explica ce presupune acest parteneriat și ce obiective comune sunt stabilite prin acordurile de cooperare, se precizează pe site-ul instituției.
Printre obiectivele instituției se mai numără:
- Pledarea pentru o cooperare mai strânsă cu NATO;
- Sprijinirea instituțiilor guvernamentale în reforma sectorului de securitate;
- Încurajarea Comunicării Strategice în sectoarele securității și apărării;
- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de securitate și apărare;
- Informarea societății despre multiplele aspecte ale securității;
- Promovarea Agendei „Femeile, Pacea și Securitatea”.
CID NATO a fost creat în perioada când Partidul Comuniștilor din Republica Moldova era la guvernare, Vasile Tarlev era prim-ministru, iar Vladimir Voronin deținea funcția de președinte.
Crearea Centrului a fost stipulată în cadrul Programului Naţional de implementare a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, aprobat de Guvern la 29.12.2006. Astfel, la 3 octombrie 2007 CID NATO a fost inaugurat oficial în prezenţa Adjunctului Asistentului Secretarului General NATO pentru Diplomaţie Publică, Stefanie Babst, şi Ministrului Apărării, Vitalie Vrabie.
Așadar, CID NATO este o organizație neguvernamentală ce are ca scop desfășurarea unor acțiuni de informare privind colaborarea dintre R. Moldova și NATO, iar Oficiul de legătură al NATO este misiunea diplomatică oficială a NATO la Chișinău. Ambele instituții au un caracter strict civil și nu atentează la statutul de neutralitate a țării noastre.
Neutralitatea R. Moldova și cooperarea cu NATO
Articolul 11 din Constituție declară neutralitatea țării și interzice staționarea trupelor străine. Cooperarea civilă și tehnică cu organizații internaționale, inclusiv NATO, este permisă și reprezintă o practică obișnuită în relațiile internaționale.
Prezența unui oficiu diplomatic al NATO în Chișinău nu obligă R. Moldova să adere la NATO. Totodată, țara noastră colaborează cu Alianța Nord-Atlantică încă din 1994, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, alături de state precum Azerbaijan, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Serbia și altele.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.