Deficit de carne de porc în R. Moldova. „Vor fi necesare importuri pentru a acoperi cererea”

Deficit de carne de porc în R. Moldova. „Vor fi necesare importuri pentru a acoperi cererea”

​În urma celor trei săptămâni de sacrificări, autoritățile au reușit să elimine focarele de pestă porcină africană (PPA) de la două dintre cele mai mari ferme de porci din Republica Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat că, în total, au fost sacrificați 118.000 de porci. Acest număr reprezintă aproximativ 40% din efectivul total al acestor ferme, ceea ce a generat îngrijorări în rândul procesatorilor de carne. Ei avertizează că, pentru a acoperi cererea internă, va fi necesar să se importe aproximativ 8.000 de tone de carne de porc, transmite TV8.

Marcela Vovc

Directoarea executivă a Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, Carolina Linte, subliniază gravitatea situației, menționând că pierderea a peste 100 de mii de porci va afecta serios piața locală. Recuperarea acestui deficit este dificilă, având în vedere normele sanitare și lipsa spațiilor adecvate pentru creșterea porcinelor. Linte mai precizează că lipsa cărnii de porc ar putea persista pe parcursul anilor 2025 și 2026, având în vedere timpul necesar pentru repopularea fermelor.

Cum poți să declari că nu este nicio problemă, dacă tu ai pierdut peste 100 de mii de capete. Undeva în jur de 40 de procente au plecat de pe piață. Asta e grav, fizic nu poți să recuperezi acest număr de animale, în primul rând nu ai unde să le crești acum pentru că exploatațiile sunt supuse cerințelor și normelor sanitar-veterinare. Cu siguranță, pe lângă faptul că ne confruntăm cu un deficit, există și riscul ca produsul să devină cel mai scump din regiune. Asta deoarece, pentru cantitățile importate din Uniunea Europeană care depășesc contingentul de 5.500 de tone, se aplică o taxă vamală de 25%.

Autor: Carolina Linte, directoarea Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne

Pe de altă parte, autoritățile încearcă să asigure populația că situația este sub control și că nu se preconizează un deficit major de carne de porc. Alexandru Manciu, directorul adjunct al ANSA, afirmă că este prematur să se tragă concluzii definitive privind impactul asupra pieței, având în vedere că este prea devreme pentru a evalua creșterea importurilor într-o perioadă scurtă. El estimează că necesarul de carne de porc va fi asigurat pe termen mediu, adică în următoarele patru-cinci luni.

Deocamdată nu avem o analiză completă, fiind prea devreme pentru a spune dacă importurile au crescut sau nu într-o perioadă atât de scurtă. La începutul anului, fermierii au acumulat un suprastoc de porci, anticipând un număr mai mare de sacrificări. Aceștia au maximat capacitatea de creștere a animalelor și au umplut spațiile, dar vânzările nu au fost pe măsura așteptărilor. Astfel, din acest suprastoc se compensează parțial pierderile cauzate de excluderea celor două ferme.

Autor: Alexandru Manciu, director adjunct ANSA

Vânzătorii au început deja să speculeze pe seama unei posibile lipse de carne de porc. În piețe prețurile au crescut, în ultimele două săptămâni, în medie cu 15-20 lei per kilogram.

CONTEXT:  La 16 martie curent, la o fermă din Anenii Noi a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Inspectorii ANSA au constatat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici.

Ulterior, circa 65.000 de porci au fost sacrificați și înhumați în apropierea localității Roșcani. Primarul localității, Constantin Morari, a declarat că înhumarea a fost aleasă ca măsură principală de control a focarului, întrucât în zonă nu există incineratoare de mare capacitate, iar practica ar fi utilizată la nivel global pentru combaterea acestei boli extrem de contagioase și periculoase. În total, au fost sacrificate 67.700 de animale.

Citește și: Două noi focare de pestă porcină africană depistate în R. Moldova. ANSA: „Măsurile de eradicare au fost finalizate”

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.