R. Moldova bifează o nouă sesiune de screening. „Suntem în proces foarte avansat de pregătire pentru deschiderea primului cluster” (VIDEO)

R. Moldova bifează o nouă sesiune de screening. „Suntem în proces foarte avansat de pregătire pentru deschiderea primului cluster” (VIDEO)

Republica Moldova a încheiat recent o nouă sesiune de screening cu reprezentanții Uniunii Europene, o etapă esențială în procesul de pregătire pentru deschiderea negocierilor propriu-zise de aderare, transmite corespondenta AGORA la Bruxelles, Elena Zagnat. Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, ne-a declarat că R. Moldova este într-un „stadiu avansat” de pregătire pentru deschiderea primului cluster de negocieri, cel care vizează valorile fundamentale. Aceasta a adăugat că etapele de screening pentru capitolele incluse în clusterele doi (Piața internă) și șase (Relații externe) sunt finalizate.

Elena Zagnat

Suntem în proces foarte avansat de pregătire pentru deschiderea primului cluster, ce ține de valori fundamentale. Practic avem gata foile de parcurs ce țin de reforma administrației publice, funcționarea instituțiilor democratice și statutul de drept. Acestea au fost consultate pe larg cu societatea civilă. Așteptăm însă de la statele membre acele recomandări privind aceste trei foi de parcurs ca să le putem integra înainte de a le transmite oficial către Consiliul. În același timp, suntem în pregătirea pozițiilor de negociere,  la fel, pentru toate capitolele din primul cluster și sperăm mult în curând să primim o invitație pentru a trece la următorul pas tehnic și anume deschiderea negocierilor propriu-zise. În paralel, avem deja finalizate etapa de screening pentru capitolele din clusterul doi, ce ține de piața internă, și capitolele din clusterul șase, ce ține de relațiile externe. Aici, la fel suntem în discuții cu colegii din cadrul ministerelor de linie pentru a începe pregătirile pentru elaborarea pozițiilor de negociere.

Autor: Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană

Potrivit Cristinei Gherasimov, Uniunea vamală este unul dintre capitolele care a fost remarcat pentru progresul înregistrat. Din perspectiva tehnică, directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a subliniat eforturile instituției în ceea ce privește alinierea legislației și digitalizarea serviciilor. Noul Cod Vamal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, este, potrivit acestuia, „aproape în totalitate” armonizat cu legislația UE, cu unele prevederi ce urmează a fi aplicate gradual până în 2029.

Serviciul Vamal pe parcursul a jumătate de an înainte de a veni aici, la Bruxelles, a depus un efort maxim pentru pregătirea pentru acest screening, inclusiv pe măsura de implementări a legislației și a racordării legislației la cea a Uniunii Europene. Am avut progrese semnificative, inclusiv menționate de către Comisia Europeană în ultimul raport, avansări semnificative pe tot ce ține de digitalizarea serviciilor, însă mai avem acum de parcurs și ultimii pași, un last push pe digitalizarea serviciilor, ca să aliniem sistemele la cele ale Uniunii Europene. Următorul challenge care este pentru noi este să mergem la Convenția Comună de Tranzit cu cea a Uniunii Europene. Asta presupune un one stop pentru mărfurile în transit din Republica Moldova, Chișinău-Berlin, Chișinău-Lisabona. Este un pas semnificativ, este integrarea în Uniunea Europenă pe segmentul de tranzit. 

Autor: Alexandru Iacub, directorul Serviciului Vamal

CONTEXT. Negocierile pentru aderarea la UE încep cu stabilirea metodologiei și cadrului general, urmat de deschiderea clusterelor tematice, începând cu cel al „Valorilor fundamentale”. Procesul include o etapă de screening explicativ, unde Comisia Europeană prezintă legislația UE, și una bilaterală, unde țara candidată explică legislația proprie și identifică diferențele. Pe baza rezultatelor screeningului, sunt stabilite criterii de referință care trebuie îndeplinite pentru deschiderea și închiderea fiecărui capitol, iar țara candidată prezintă poziții de negociere detaliate pentru alinierea completă la acquis-ul UE.

Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Procesul de screening a început în 2024, cu etapa explicativă desfășurată între februarie și mai 2024, urmată de prima Conferință Interguvernamentală din 25 iunie 2024, care a marcat deschiderea negocierilor oficiale. Etapa bilaterală a screeningului, desfășurată între iulie 2024 și decembrie 2025, este esențială pentru evaluarea armonizării legislative și instituționale a Republicii Moldova cu acquis-ul comunitar.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.