Schema Elat Neocons: Aproape 80 de familii riscă să-și piardă apartamentele

Schema Elat Neocons: Aproape 80 de familii riscă să-și piardă apartamentele

Mai multe familii, opt ani în urmă, și-au cumpărat apartamente în blocurile Elat Neocons din sectorul Botanica și cartierul Poșta Veche din capitală. Investițiile au fost făcute la faza de șantier. Au ajuns să se mute în propriile locuințe, unde trăiesc de cinci ani. Acum, riscă să-și piardă dreptul de proprietate asupra bunurilor. Ce s-a întâmplat, cum a început totul, cine este prejudiciat și de ce acest caz pare a suna în surdină, citește în articolul de mai jos.

Olga Scripnic

La 7 aprilie curent, mai mulți locatari ai unui bloc de pe strada Sarmizegetusa, din sectorul Botanica al capitalei, au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că riscă să-și piardă apartamentele. Se întâmplă în cadrul unui proces judiciar cu firma de construcții „Elat Neocons”. 

Mai exact, aceștia spuneau că, în urma unui proces recent, la care nu ar fi fost citați, li s-ar fi anulat bonurile fiscale care dovedeau achitarea apartamentelor, iar reprezentanții firmei pretind că ei nu ar fi achitat suma completă pentru locuințe și că banii nu ar fi intrat în contul firmei.

Acesta ar fi motivul pentru care reprezentanții „Elat Neocons” susțin că persoanele care locuiesc acolo nu ar deține drepturi legale asupra apartamentelor.

Am plătit totul legal, am primit chitanțele, iar acum ne spun că apartamentele nu sunt ale noastre. 

Autor: Ghenadie Osoianu, locatar

Când a început totul?

În perioada 2017 - 2019, compania Elat Neocons ar fi încheiat mai multe contracte fictive de investiții ale capitalului în construcția complexelor locative și de vânzare-cumpărare, inclusiv de pe strada Sarmizegetusa. O bună parte dintre acestea au fost la un preț redus.

În calitate de investitori și cumpărători figurau angajații companiei, rude și cunoscuți ai directorului la acel moment, Ghenadie Dilevschii.

Ulterior, apartamentele, procurate în baza contractelor fictive, erau date cumpărătorilor la prețul de 500 de euro pentru un metru pătrat. Mai mult, ar fi fost eliberate dispoziții de plată și bonuri fiscale, care confirmau introducerea banilor în casierie, potrivit constatărilor Curții de Apel, din 2024.

Când blocurile au fost date în exploatare, antreprenorul ar fi refuzat să le dea actele pentru înregistrarea dreptului de proprietate la Agenția Servicii Publice persoanelor care și-au cumpărat apartamente în acele blocuri.

Administrația firmei a justificat acest refuz prin faptul că în contractele de investiție ar fi fost indicate sume mai mici decât cele reale. Menționăm că, la acel moment, se schimbase directorul, iar șef interimar devenise Ruslan Gurița.

Martorii spuneau că ei au cumpărat apartamentele, că au fost la notar, le-au autentificat notarial, le-au întors la oficiu, au plătit bani în contabilitate și li s-au eliberat bonuri. 

Reprezentanții companiei spuneau că banii nu au ajuns în casieria întreprinderii.

Autor: Alexandru Marginean, avocatul proprietarilor apartamentelor

...

Extras din decizia Curții de Apel, 2024

AGORA

Tot în 2019, Elat Neocons a făcut o comisie internă, formată din contabila șefă Svetlana Tutunarul, avocatul Alexei Tighinean și administratorul interimar Ruslan Guriță. Ei decid anularea bonurile de casă pentru apartamente.

...

Act de inventariere - anularea bonurilor

AGORA

„Efectuarea corectărilor în documentele primare, care justifică operaţiunile de casă şi de plată, este interzisă”, este răspunsul Ministerului Finanțelor pentru avocatul proprietarilor apartamentelor, referitoare la anularea bonurilor, de la începutul anului 2024.

Am început să depun cererile de chemare în judecată în toamna anului 2019.

În ședințele de judecată, partea oponentă vine cu replică, să zicem așa, în care pomenește despre actul de anulare a cecului, dar nu anexau aceste acte, deoarece ele sunt nule de drept și dacă ajungeau în mâna mea, atunci eu le anulam.

La materialele dosarului, ordonanța de ridicare o face ofițerul de urmărire penală. Toate acțiunile ofițerului de urmărire penală sunt controlate de procurorul care duce controlul la etapa de anchetă. I-am zis procurorului că acolo ar putea fi escrocherii. Procurorul a trimis dosarul, cu toate aceste acte de anulare în instanța de judecată. 

Autor: Alexandru Marginean, avocatul proprietarilor apartamentelor

În instanță, Dilevschii, administratorul Elat Neocons din perioada 2017 - 2019, și-a recunoscut integral vina, spunând că a semnat contractele și că la indicația lui contabila șefă a emis bonurile.

La întrebările procurorului, a menționat că necesitatea schemei vânzării apartamentelor era așa din motiv că persoana fizică achita 6% din impozitul pe venit, iar persoana juridică - 12%.

Susține că, contractele de investiții erau fictive, deoarece la momentul încheierii contractelor, banii nu ajungeau în casă, însă erau eliberate cecuri, dar contractele nu produceau efecte juridice. Din aceste motive erau întocmite contractele pe el, pe rude, pe alți lucrători din companie.

Autor: Extras din decizia Curții de Apel, 2024

Anterior, prin hotărârile instanței de judecată, s-a constatat că plata pentru apartamente a fost efectuată.

În același timp, fostul director Dilevschii a fost condamnat la un an și jumătate de pușcărie, pentru „cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere”. Până în prezent, el nu a fost reținut.

Tot instanța de apel a constatat că „acțiunile criminale ale lui Dilevschii” i-au adus companiei Elat Neocons daune materiale în valoare de zeci de miliarde de lei.

Decizia magistraților de la Curtea de Apel a fost pronunțată la sfârșitul anului 2024.

În urma unui control fiscal, Inspectoratul Fiscal menționa că a găsit  banii la contul de avans al întreprinderii.

Autor: Alexandru Marginean, avocatul proprietarilor apartamentelor

Proprietarii apartamentelor, din nou, pe cale să-și piardă locuințele?

În prezent, administrator autorizat al Elat Neocons, Tair Manalati, a înaintat o cerere de revizuire a hotărârilor obținute în perioada 2021 - 2022, argumentând că sunt fictive contractele care au fost încheiate.

Dacă merg pe calea revizuirii, atunci această cerere trebuie să ducă la constatarea nulității contractului de investiție și trebuie să fie restituiți banii până la prima persoană care a luat apartamentele de la Elat Neocons. Firma intră în posesia apartamentelor și începe a vinde la prețuri normale.

Autor: Alexandru Marginean, avocatul proprietarilor apartamentelor

Admiterea sau respingerea cererii de revizuire a hotărârilor judecătorești anterioare va fi decisă în ședința de pe 14 aprilie.

„Toate părțile care urmează să rămână fără apartamente au fost excluse de a participa la acest dosar penal”, precizează, pentru AGORA, Marginean.

La baza revizuirii este decizia de condamnare a lui Dilevschii, unde el declară că au fost contracte fictive. Asta este considerată o nouă probă care a apărut și care nu era la momentul în care erau judecate cazurile pe civil. Acesta este temei de revizuirii. Din punctul meu de vedere, nu există temei pentru a admite revizuirea.

Autor: Ion Drăniceru, avocat al foștilor manageri de vânzări de la Elat Neocons

AGORA l-a contactat și pe administrator autorizat al Elat Neocons, Tair Manalati, în încercarea de a le oferi reprezentanților firmei dreptul la replică, însă cel din urmă ne-a spus că nu ne va oferi nicio explicație la telefon.

Până la ora publicării știrii, nu avem o reacție oficială din partea companiei, însă vom reveni, ulterior, cu poziția acestora.

Litigiile nu se termină aici

Elat Neocons mai este implicat într-un proces cu foștii manageri de vânzări ai companiei, Igor Melinte și Alexandru Roșian.

Mai exact, acestora li se impută că ar fi delapidat aproape 70 apartamente, cauză care a fost disjungată de cea a lui Dilevschii, într-un alt dosar penal.

Noi am cerut să fie înlocuită calitatea procesuală, iar managerii de vânzări să primească calitatea de martori principali în proces. Noi am declarat concret că banii au fost transmiși mai departe, iar ce a făcut Dilevschii cu ei mai departe nu se cunoaște.

În 70% de contracte era indicată suma diminuată. Noi am indicat și asta în dosarul penal, că urmează a fi intentat un dosar în baza evaziunii fiscale.

Autor: Ion Drăniceru, avocatul foștilor manageri de vânzări

Drăniceru precizează că urmează să atace la Curtea Supremă de Justiție decizia prin care condamnarea lui Dilevschii a devenit definitivă.

Decizia de condamnare a lui Dilevschii să fie anulată și atunci dispare temeiul de revizuire a acelor hotărâri pronunțate trei ani în urmă.

În cazul lui Dilveschii, instanța va trebui să reia examinarea și atunci va fi obligată să ne cheme și pe noi ca martori, persoane direct interesate.

Autor: Ion Drăniceru, avocatul foștilor manageri de vânzări

Mai există un dosar pe rol, în care este vizată contabila șefă, Svetlana Tutunaru, pentru neachitarea salariilor către managerii de vânzări și falsificarea semnăturilor. Tutunaru este și cea care, în 2017, a semnat ordinele de încasare a numerarului, iar în 2019 le-a anulat.

În prezent, sunt multe cauze civile pe rol privind recunoașterea dreptului de proprietate al investitorilor și în care compania Elat Neocons are calitate de reclamant. 

Liniște din parte responsabililor?

Atât Marginean, cât și Drăniceru ne-au menționat despre faptul că au avut mai multe demersuri către instituțiile statului, de-a lungul anilor, însă multe dintre acestea au rămas fără răspuns.

Despre aceste aspecte am  făcut plângeri la Procuratura Botanica, Procuratura Râșcani. Personal, am fost la un parlamentar, am expediat și la Procuratura Generală.

Autor: Alexandru Marginean, avocatul proprietarilor apartamentelor

...

Petiție către Procurorul General

AGORA

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru, a precizat, pentru AGORA, că în 2020 a fost inițiată o cauză penală care viza plângerile persoanelor în privința companiei de construcții.

Cauza a fost clasată, în același, an din motiv ca fapta descrisă nu a întrunit elementele constitutive ale unei infracțiuni, pe marginea aspectelor invocate în plângeri, existând cereri de chemare în judecată în ordinea procedurii civile.

Autor: Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a PG

În prezent, Elat Neocons este în proces de insolvabilitate. Singurul fondator a rămas Igor Salagor. Administratorul întreprinderii este Victor Ceban, iar lichidatorul - Tair Manalati.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.