R. Moldova, lider-surpriză în topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025

R. Moldova, lider-surpriză în topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025

Cele mai bune țări europene pentru investiții imobiliare în 2025 se află în Europa Centrală și de Est, cu Republica Moldova pe primul loc. Țara noastră a obținut cel mai mare scor într-un nou studiu care analizează cele mai bune investiții imobiliare din Europa. Analiza a luat în considerare elemente-cheie ale investițiilor imobiliare, cum ar fi ratele de impozitare pe proprietate, impozitul pe venit din chirii și randamentul brut al închirierii, scrie Euronews.

Redactia Agora

Într-un studiu anterior realizat de compania britanică de relocare 1st Move International, Lituania apărea ca fiind cea mai bună alegere. În clasamentul actual, țara baltică ocupă locul doi, fiind urmată îndeaproape de Macedonia de Nord.

R. Moldova a fost descrisă ca fiind „o piață emergentă, cu randamente ridicate, potrivită pentru investitorii imobiliari timpurii și toleranți la risc”, în cadrul studiului, care a constatat că costurile de achiziție a unei proprietăți ajung la maximum 2,80% din preț, iar impozitul pe veniturile din chirii este de doar 12%, ceea ce asigură un randament atractiv.

Țara noastră a obținut un scor ridicat și datorită capitalei, Chișinău, care a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani în infrastructură, ospitalitate și afaceri.

Aceste progrese, împreună cu creșterea turismului, datorită industriei vinului și patrimoniului cultural, oferă oportunități de închirieri pe termen scurt.

Lituania este clasată pe locul doi în privința oportunităților de investiții imobiliare.

Prețurile proprietăților, în continuă creștere

Prețurile proprietăților au crescut cu aproape 10% în ultimul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, potrivit Eurostat, iar această tendință este așteptată să continue.

În ciuda scumpirilor, R. Moldova rămâne atrăgătoare pentru străini, întrucât nu există restricții privind achiziția de proprietăți. Chiriile sunt și ele în creștere, fiind cu peste 170% mai mari decât în 2015.

Cu un randament brut al închirierii de aproximativ 6,39% pe an și costuri de achiziție de maximum 4,10%, ritmul moderat de creștere a pieței imobiliare din Lituania oferă o rentabilitate bună pe termen lung”, se arată în raport.

Macedonia de Nord, o altă țară candidată la UE, a fost clasată pe locul trei. Capitala, Skopje, se confruntă cu o creștere urbană, modernizări de infrastructură și o cerere în creștere pentru spații rezidențiale și comerciale.

Potrivit studiului, Serbia, Irlanda și Letonia oferă, de asemenea, randamente anuale brute de peste 7%, situându-se printre cele mai atractive piețe imobiliare din Europa.

În Irlanda, randamentele ridicate sunt susținute în principal de nivelul crescut al chiriilor, însă impozitele mari pot eroda veniturile nete. Țara se confruntă cu o criză acută a locuințelor, din cauza ritmului lent al construcțiilor raportat la cererea tot mai mare.

În schimb, țări precum Andorra, Muntenegru și Bulgaria se evidențiază prin combinația avantajoasă dintre randamente bune și impozite reduse aplicate veniturilor din chirii.

Deși Italia are o rată de impozitare mai ridicată (21%), aceasta compensează printr-un randament brut de 7,56%, al treilea cel mai mare din Europa, ceea ce o face o opțiune atractivă în funcție de obiectivele de investiție.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.