Vicepreședintele american: „Ucraina nu va învinge în războiul cu Rusia. Există riscul unui război nuclear”

Vicepreședintele american: „Ucraina nu va învinge în războiul cu Rusia. Există riscul unui război nuclear”

Ucraina nu este pe cale să învingă Rusia pe câmpul de luptă, a declarat vicepreședintele american JD Vance pe 28 aprilie. Vance a declarat că, dacă războiul se prelungește, atât Rusia, cât și Ucraina riscă un colaps social, milioane de vieți vor fi pierdute, iar riscul unui război nuclear ar putea crește, scrie The Kyiv Independent.

Marcela Vovc

Deși promisiunea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului în primele sale 100 de zile de mandat nu a fost îndeplinită, Washingtonul continuă să preseze ambele părți pentru a ajunge la o încetare a focului. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat pe 27 aprilie că săptămâna următoare va fi decisivă pentru a determina dacă SUA rămân implicate în procesul de pace sau se retrag complet din rolul de mediator.

„Uneori ești extrem de frustrat de ucraineni, alteori de ruși”, a spus Vance în cadrul unui podcast.

Echipa americană face „progrese” în cadrul negocierilor, a afirmat vicepreședintele, dar a subliniat că un acord de pace nu este garantat. „Nu pot spune cu o certitudine de 100%, Charlie, că vom reuși să-l încheiem”, a declarat el.

Vance nu a discutat detaliile propunerilor de pace, dar a spus că nu crede că Ucraina va reuși să învingă militar Rusia și să-și recupereze teritoriile ocupate prin forță.

„Dacă acest conflict nu se oprește, ucrainenii nu câștigă războiul”, a adăugat el.

Cred că există această idee ciudată în rândul presei internaționale că, dacă războiul continuă doar încă câțiva ani, Rusia se va prăbuși, ucrainenii își vor recupera teritoriile și totul va reveni la starea de dinaintea războiului. Aceasta nu este realitatea în care trăim.

Autor: JD Vance, vicepreședintele SUA

Vance a declarat că, dacă războiul se prelungește, atât Rusia, cât și Ucraina riscă un colaps social, ar putea fi pierdute milioane de vieți și riscul unui război nuclear ar putea crește.

„Trebuie să se oprească. Este politica acestei administrații ca războiul să se oprească”, a spus Vance.

Propunerea SUA de pace în Ucraina ar implica, potrivit relatărilor, concesii semnificative din partea Kievului, inclusiv recunoașterea oficială a anexării Crimeei de către Rusia. Oficialii ucraineni și europeni au avansat o propunere alternativă care include garanții de securitate din partea SUA și exclud promisiunile privind concesii teritoriale înainte de implementarea unui armistițiu complet.

Moscova cere recunoașterea internațională a anexării ilegale a Crimeei, precum și a întregului teritoriu al regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson ca o condiție pentru începerea discuțiilor de pace, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe 28 aprilie.

Ucraina a acceptat deja o propunere a SUA privind un armistițiu de 30 de zile și a solicitat în mod repetat Rusiei să implementeze o încetare a focului necondiționată. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a reiterat această solicitare în cadrul întâlnirii sale directe cu Donald Trump de la Vatican, din 26 aprilie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.