De la „sărbătorim ziua muncii” la „sunt pentru Rusia” și „am venit să mă plimb”. Ce ne-au spus participanții la marșul PSRM

De la „sărbătorim ziua muncii” la „sunt pentru Rusia” și „am venit să mă plimb”. Ce ne-au spus participanții la marșul PSRM

„Pace, muncă, mai și gata” sau „vrem Dodon să fie președinte”. Sunt o parte dintre răspunsurile pe care ni le-au dat participanții la marșul organizat în capitală de PSRM, de 1 mai. Alții ne-au spus că au venit la Chișinău pentru a celebra ziua muncii, însă, menționăm că, manifestația s-a încheiat cu discursurile membrilor PSRM prin care au criticat guvernarea și au scandat „jos, Maia Sandu”.

Olga Scripnic

Unii dintre participanții la marșul PSRM, numit unul „al solidarității și dreptății”, ne-au spus că au venit la manifestație pentru a celebra ziua muncii și ziua de 1 mai.

Este o sărbătoare anuală, dedicată păcii și muncii, iar muncitorii ies la demonstrație pentru ca autoritățile să ne vadă și să nu ne uite, este o zi internațională, iar noi sărbătorim în rând cu alții. 

Autor: Manifestant

Alții ne-au spus că sunt pentru „pace, muncă și mai”. De altfel, acestea au fost și o parte dintre lozincile pe crea le-au scandat participanții la marș.

Vezi și: Marșul PSRM din capitală: „Împreună pentru dreptate și solidaritate” 

Întrebați fiind despre semnificația acestei zile și de ce este sărbătorită, manifestanții au evitat să ne dea un răspuns.

„Ora de istorie nu vă voi preda acum”, „sunteți tânără nu știți, e din timpul sovietic”, „mai învățați și voi istorie sau googliți, cum se spune acum”. Acestea au fost replicile manifestanților.

Mai mult, printre manifestanți au fost și mai multe persoane cu copii și tineri, însă niciunul dintre acestea nu ne-au răspuns de ce se află la evenimentul PSRM.

...

Marșul PSRM

AGORA

Este un lucru bun că azi sunt aici minori, ei trebuie să învețe munca, pentru că prin asta omul arată cât e de iscusit, nu pentru a face marșuri LGBT, dar pentru munca pe care o face.

Autor: Manifestant

O altă parte dintre manifestanții la marș ne-au spus că participă, pentru că „așa era pe vremuri”.

Această sărbătoare am celebrat-o de veacuri, și bunii, și străbunii noștri, părinții noștri, sărbătorim și noi. 

Autor: Manifestant

Înainte tot așa făceau. E ziua muncii de când eram copil. Înseamnă venirea noului an și pornirea lucrărilor de vară.

Autor: Manifestant

Totodată, au fost și persoane care ne-au spus că au venit „să se plimbe”, „pentru PSRM”, „pentru Rusia” sau pentru că-și doresc ca Igor Dodon să fie președinte.

Vrem Dodon să fie președinte. Vrem să fie pace, să fie conducerea bună, să avem salariile bune, pensia. 

Autor: Manifestantă

Aceeași manifestantă a răspuns afirmativ fiind întrebată de noi dacă a venit cu transport organizat și dacă urmează să fie remunerată, însă nu ne-a dat mai multe detalii.

Vezi și: Marșul PSRM al „solidarității și dreptății”: Autocarele cu manifestanți ajung la Chișinău 

De cealaltă parte, alte persoane ne-au negat că au venit organizat și ne-au spus că li s-au oferit gratis apă și drapele.

Nu ne trebuie întrebări din astea subtile nu ne trebuie. Am venit singure din propria inițiativă.

Autor: Manifestant

Pe parcursul marșului oamenii au repetat lozincile care erau rostite de inițiatori.

...

Participanți la marșul PSRM

AGORA

La punctul final al marșului, în fața Teatrul de Operă și Balet discursurile reprezentanților PSRM s-au transformat nu în unele dedicate zilei de 1 mai, ci, în cea mai mare parte, au fost critici la adresa guvernării a situației din țară și în adresa Maiei Sandu.

A început să promoveze românii aici în țară, îi numește prin funcții. Ea (Maia Sandu n. red) nu are nimic cu această țară, este cetățeană a altei țări, iar noi vrem ca aici să fie viitorul copiilor noștri. Moldova merită o altă guvernare, în toamnă - un alt Parlament, un alt Guvern, la anul un alt președinte. 

Autor: Igor Dodon, liderul PSRM

La finalul marșului, persoanele se adunat în grupuri. Una dintre ele avea o listă cu nume și numere de telefoane. Întrebată fiind ce reprezintă lista, nu ne-au fost oferite detalii.

CONTEXT. În 1 mai, atât în R. Moldova, cât și în alte peste 60 de țări ale lumii este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii. Această zi este inclusă în categoria zilelor libere legale.

Citește și: Ziua Internațională a Muncii în Republica Moldova: Mesaje oficiale, apeluri sindicale și manifestații publice

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.