Între drept legal și riscuri instituționale: De ce șeful PG candidează la funcția de judecător a CSJ și ce urmări ar putea fi

Între drept legal și riscuri instituționale: De ce șeful PG candidează la funcția de judecător a CSJ și ce urmări ar putea fi

Printre candidații care și-au depus dosarele pentru concursul de suplinire a funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se numără și actualul procuror general, Ion Munteanu. Deși legea nu-i interzice să candideze la această funcție, această situație ar putea atrage „riscuri de natură instituțională și de percepție publică”, explică, pentru AGORA, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă.

Olga Scripnic

În cazul în care șeful Procuraturii Generale (PG) ar câștigă concursul pentru CSJ, atunci ar putea urma o altă perioadă de interimat prelungit la PG.

Nicio prevedere nu-l obligă să își ducă mandatul la bun sfârșit, însă această decizie reconfirmă o tendință: niciun procuror general nu a rămas în funcție până la expirarea termenului. Cel puțin de 20 de ani încoace. 

Experiența arată că perioadele îndelungate fără un titular afectează stabilitatea, prioritatea cauzelor și, implicit, încrederea publică în Procuratură. 

Autor: Ilie Chirtoacă, președintele CRJM

În același timp, potrivit președintelui CRJM, actualul procuror general ar trebui să facă parte din completul civil al CSJ, dacă promovează concursul.

În completul penal al CSJ, statul este reprezentat procurori din secția judiciar penală a Procuraturii Generale. Apariția fostului lor șef ca judecător poate să ridice semne de întrebare privind imparțialitate, chiar dacă legea nu o interzice.

Autor: Ilie Chirtoacă, președintele CRJM

De ce candidează șeful PG pentru funcția de la CSJ?

AGORA a solicitat o reacție din partea procurorului general, Ion Munteanu. Acesta ne-a spus că motivele sunt indicate în scrisoare pe care a depus-o la concursul pentru funcția CSJ și care este publică.

Conform scrisorii de motivație, decizia de a candida la funcția de magistrat nu este una conjuncturală.

Ea exprimă o convingere conștientă că experiența acumulată până în prezent poate servi unui ideal mai înalt - acela de a contribui nemijlocit la  consolidarea statului de drept prin jurisprudență de calitate, clară și previzibilă.

Funcția de judecător al CSJ nu reprezintă pentru mine o treaptă ierarhic, ci o responsabilitate asumată în fața justițiabililor și a colegilor de breaslă.

Autor: Extras din scrisoare de motivare

Munteanu își mai justifică participarea prin concurs prin experiența pe care o are în domeniul justiției.

Această traiectorie profesională mi-a oferit o perspective ample asupra mecanismelor de funcționare a sistemului de justiție și a responsabilităților care decurg din misiunea de garantare a legalității și echității sociale(...)

CSJ are, prin vocația sa constituțională, menirea de a corecta erorile, de a stabili coerenta și unitatea în aplicarea legii și de a garanta accesul efectiv la o justiție echitabilă. În timp, această misiune nu a fost valorificată coerent in toată amploarea sa, iar reforma în curs este un prilej de a reconstrui și reordona această instanță pe fundamente moderne și credibile.

Autor: Extras din scrisoare de motivare

Actualul procuror general mai scrie că își propune, în eventualitatea în care va fi desemnat judecător al instanței supreme, să contribuie la „unificarea jurisprudenței prin formularea de opinii motivate riguros, prin promovarea redactării hotărârilor clare și accesibile.

Este necesară, în egală măsură, o reanalizare a componenței și structurii completelor de judecată, întrucât noua componența a Curții va include profesioniști cu background-uri diferite - magistrați, procurori, avocați, cadre universitare, consider oportună instituirea unor complete echilibrate, pluridisciplinare, în care fiecare membru aduce o perspectivă distinctă, dar convergentă în dispunerea unor soluții legale și echitabile.

Totodată, susțin ideea formării unor complete specializate pentru anumite tipuri de cauze - inclusiv în materie de corupție sau revizuiri - după modelul instanțelor supreme din alte jurisdicții europene. Acest mecanism ar permite o mai bună expertiză, coerență și previzibilitate în jurisprudență.

Autor: Extras din scrisoare de motivare

Amintim că, după ce mai bine de un an a a ocupat funcția de procuror general interimar, din iunie 2024, Ion Munteanu este șef la PG.

Ce prevede legea?

Potrivit modificărilor aduse la Legea cu Curtea Supremă de Justiție în 2023, accesul la funcțiile de judecător la CSJ a fost extins și altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului.

Actualul procuror general are, fără îndoială, dreptul legal de a candida la funcția de judecător al CSJ, pentru că întrunește condițiile legale și mai ales după ce a trecut cu succes prin vetting. Nicio prevedere nu-l obligă să își ducă mandatul la bun sfârșit. 

Autor: Ilie Chirtoacă, președintele CRJM

În funcția de judecător la CSJ, potrivit legii, poate fi numită persoana care are o „reputație ireproșabilă”, care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are domiciliul în ţară şi întruneşte următoarele condiţii:

  • are capacitate de exerciţiu;
  • are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor;
  • nu are antecedente penale;
  • cunoaşte limba de stat;
  • corespunde cerinţelor de ordin medical pentru exercitarea funcţiei;
  • a fost supusă testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului).


Mai mult, candidatul la funcția CSJ trebui să aibă opt ani lucrați în calitate de judecător sau șase ani lucrați în calitate de judecător al Curții Constituționale sau al Curții Europene a Drepturilor Omului, sau zece ani lucrați în calitate de avocat, procuror sau profesor universitar în domeniul dreptului.

Totodată, potrivit Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție, candidații la funcția de judecător trebuie să aibă următoarele abilități profesionale:

  • capacitatea de a înțelege și a analiza situațiile juridice complexe;
  • claritatea exprimării scrise și verbale;
  • abilitatea de a lucra în echipă și de a respecta opiniile colegilor, precum și de a le contesta și dezbate în mod constructiv;
  • abilitatea de a lucra în situații care implică stres și de a realiza sarcinile cu promptitudine;
  • experiența relevantă funcției;
  • viziunea privind rolul Curții Supreme de Justiție în dezvoltarea dreptului.

Citește și: Cum este  ales judecătorul la CSJ?

Context

În martie curent, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție din numărul posturilor vacante de judecător (din rândul judecătorilor, avocaților, procurorilor și profesorilor universitari în domeniul dreptului), la data desfășurării probei interviului de CSM.

Anunțul privind concursul a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, la finalul lunii martie curent.

Cererile de participare la concurs au putut fi depuse la CSM până la 22 aprilie curent.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.